Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Heeft u uw bedrijfsopvolging fiscaal goed geregeld?

Indien een ondernemer met een partner en kinderen, die zijn onderneming drijft in de vorm van een BV-structuur, komt te overlijden, zal in er beginsel 40% belasting (25% inkomstenbelasting en 20% erfbelasting over het restant) verschuldigd zijn over het vermogen in de BV-structuur. Bij ondernemers die voor hun ondernemingswinsten in de inkomstenbelasting worden belast, kan deze heffing zelfs oplopen tot maximaal 61,6%. Door gebruik te maken van de zogeheten bedrijfsopvolgingsregeling (BOF-regeling) kan deze heffing worden teruggebracht tot 3,4%, een aanzienlijke besparing van belasting.

Bedrijfsopvolgingsregeling

Met de bedrijfsopvolgingsregeling kan de inkomstenbelastingclaim van 25%, respectievelijk 52%, die bij overlijden verschuldigd is, worden doorgeschoven naar de toekomst. Ook kan voor de erfbelasting gebruik worden gemaakt van een grote vrijstelling. Om gebruik te kunnen maken van de fiscaal zeer aantrekkelijke bedrijfsopvolgingsfaciliteit, moet echter wel voldaan zijn aan een aantal voorwaarden.
  1. Er dient sprake te zijn van een onderneming;
  2. Er dient sprake te zijn van ondernemingsvermogen;
  3. Voor de vrijstelling erfbelasting moeten de aandelen of de onderneming minimaal één jaar in bezit zijn van de ondernemer;
  4. De erfgenaam moet de aandelen of de onderneming voor een periode van minimaal vijf jaar in bezit houden c.q. voortzetten;
  5. Bij overlijden dient er –mits aan de voorwaarden wordt voldaan- een beroep op de BOF-regeling te worden gedaan.

Noodopvolgingsplan

Van belang is om nu al iets geregeld te hebben ingeval u iets overkomt. U dient hierbij te denken aan een noodopvolgingsplan. Het noodopvolgingsplan is een geïntegreerd plan met betrekking tot de leiding, eigendom en zeggenschap inzake uw onderneming in geval van overlijden, arbeidsongeschiktheid, stoppen met werken en echtscheiding.

Daarnaast zijn mede gezien de wetswijziging van de BOF-regeling per 1 januari jl. voor de langere termijn verder de antwoorden op de volgende vragen van belang.
  1. Voldoet het noodopvolgingsplan nog steeds?
  2. Is er een bedrijfsopvolger?
  3. Kwalificeert de huidige structuur voor toepassing van de BOF-regeling?
  4. Hoe wordt recht gedaan aan de verzorgingsgedachte ten gunste van uw partner en kinderen?
  5. Hoe wordt de nalatenschap eerlijk verdeeld over alle erfgenamen?
  6. Zijn uw huwelijkse voorwaarden en testament toereikend?
  7. Welke activa zijn aan te merken als ondernemingsvermogen en welke als (niet voor de regeling kwalificerend) beleggingsvermogen?
  8. Wat is de status van de overtollige liquide middelen en overige beleggingen binnen de onderneming?
  9. Hoe wordt omgegaan met het spanningsveld van de optimale benutting van de BOF-regeling in relatie tot de verzorgingsgedachte ten gunste van de achterblijvende familieleden en het eerlijk verdelen van de nalatenschap?
  10. Hoe lang wilt u als ondernemer nog doorgaan?
Er is veel aan gelegen om uw noodopvolgingsplan en toekomstige bedrijfsoverdracht goed te structureren. Door de juiste opzet en uitvoering van de bedrijfsopvolging, kan optimaal gebruik worden gemaakt van de BOF-regeling. Hiermee kan een aanzienlijke belastingheffing worden voorkomen en komt de continuïteit van uw onderneming niet in gevaar.

Oude bedrijfsopvolgingsstructuren

De BOF-regeling is per 1 januari 2010 ingrijpend gewijzigd. Daarom is het ook zinvol de in het verleden ingezette bedrijfsopvolgingen opnieuw te beoordelen. Dit geldt met name voor de plannen, waarbij in de opzet gebruik is gemaakt van (cumulatief) preferente aandelen.

Is uw onderneming BOF-proof?

Als u wilt weten of uw huwelijkse voorwaarden, aandeelhoudersovereenkomst en testament BOF-proof zijn, of eens geheel vrijblijvend van gedachte wilt wisselen over de mogelijkheden om de BOF-regeling toe te kunnen passen in uw specifieke situatie, kunt u contact opnemen met de Peter Langendoen van BDO Westland (Tel: 0174- 63 88 88; e-mail: peter.langendoen@bdo.nl)
Publicatiedatum: