Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Nederlandse komkommers met kerst

Gisterochtend, 22 december, is bij glasgroentebedrijf Hartman BV het nieuwe Enza Zaden-komkommerras Toploader officieel gedoopt. Het bedrijf in Sexbierum teelt sinds half november bijna 7 ha van dit nieuwe ras onder 12000 lux belichting. Daarmee heeft Hartman de Nederlandse primeur met nieuwe komkommers. De eerste oogst vond dinsdag 14 december plaats en momenteel raakt de tuin volop in productie.



Afgevaardigden van Hartman en Enza Zaden, onder wie Piet Mazereeuw, onthulden woensdag de naam van het komkommerras dat voorheen door het leven ging als E 31.2085. Hartman had Toploader er vorig jaar in de belichting als proef bij staan en heeft er afgelopen zomer al een afdeling van geteeld. De resultaten waren goed; reden om in deze belichte vroege teelt vol te gaan met Toploader.



Tot dusver stemt Toploader tot tevredenheid. Teeltman Jan van der Zee roemt het ras vanwege zijn groeikracht en vermogen om het vrucht vast te houden. "Zie je de opbouw van het gewas? De volgorde is goed en de vrucht zit er sterk in. Dat zagen we vorig jaar ook al in de proeven." Toch was hij voor de aanvang van de teelt niet 100 procent gerust voor het komende seizoen. ”We maken grote stappen: belichting, hogedraad én een nieuw ras. Gelukkig verloopt de teelt tot dusver zoals gehoopt. En ook kwalitatief stemt het ras tot tevredenheid; de vruchten zijn tot onderin gevuld en mooi recht. Dat zijn belangrijke aspecten voor onze afnemer.” Deze afnemer is de supermarktketen Albert Heijn, die ook goed te spreken is over de kwaliteit van deze komkommer. Toploader is vanaf nu in de schappen van deze supermarkt te vinden.



Enza Zaden introduceert Toploader als eerste ras van een nieuwe generatie komkommers. De kracht van deze lijn zit hem in het niet aborteren van vruchten. De potentiële productie is dus zeer hoog. Toploader vereist wel speciale teeltrichtlijnen die enigszins afwijken van de ‘traditionele’ rassen. Het ras komt het beste tot zijn recht in de hogedraad, belicht of in de zomer. Daarnaast zijn goede resultaten geboekt in de zomerteelten aan de lagedraad met variërende plantdichtheden.

Publicatiedatum: