Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

NMa, nieuwe bedrijven en nieuwe directeuren

De decembermaand begon met de melding van de NMa over de voorgenomen concentratie van Van Oers en T. van Noort. Het gerucht over de voorgenomen concentratie ging al langere tijd door de handel. Rein Osinga van T. van Noort bevestigt de voorgenomen concentratie en komt medio december met een officiële verklaring naar buiten. Wel is er volgens Osinga sprake van een voorgenomen fusie.

Het bestuur van het Productschap Tuinbouw (PT) draagt Agnes van Ardenne voor ter benoeming als PT-voorzitter. Vanochtend stemde het bestuur in met deze kandidaat van de benoemingsadviescommissie. Als Hare Majesteit de Koningin de voordracht omzet in een benoeming, start Van Ardenne per 1 juli 2011 in de functie.In 2001 richtte Thijs van den Heuvel Olympic Fruit op. Destijds werd bijna de gehele omzet gerealiseerd uit de Griekse AGF-import, maar het bedrijf maakte een forse ontwikkeling door en inmiddels bestaat de totale Olympic Food Group uit maar liefst twaalf bedrijven. In oktober werd Thijs gekozen tot Ernst & Young Accelerating Entrepreneur Of The Year. In deze videoreportage vertelt Thijs op welke twee pijlers zijn bedrijfsstrategie is gebaseerd.

The Greenery maakt bekend dat Kevin Doran met onmiddellijke ingang benoemd wordt tot Managing Director van Greenery North America Bv. (Verenigde Staten, Canada en Mexico) en de in Nederland gevestigde activiteiten van Greenery UK. Kevin Doran, Managing Director van het in Huntingdon, Verenigd Koninkrijk gevestigde Greenery UK, wordt eindverantwoordelijke voor de in Barendrecht gevestigde activiteiten van Greenery UK en Greenery North America.

Ook werd bekend dat Gerard van Oosten per 1 januari 2011 de functie van algemeen directeur bij ZLTO neerlegt. Dat zijn ZLTO-bestuur en Van Oosten in goed overleg met elkaar overeen gekomen. Gerard van Oosten is sinds mei 1998 algemeen directeur van toen nog NCB. Onder zijn leiding heeft ZLTO zich ontwikkeld tot een professionele en visiegedreven organisatie die agrarische ondernemers ondersteunt in het realiseren van een duurzaam perspectief.Eddy Kreukniet en Simon Reedijk richtten deze maand Exsa Europe BV op. Exsa Europe b.v. is ontstaan vanuit de steeds sterker wordende behoefte de handelsketen zo kort mogelijk te maken maar dit zonder verlies van kennis en ervaring. De kracht van onze organisatie bestaat uit de participatie van diverse telers(organisaties) in het marketingbedrijf waardoor een krachtige, kostenvriendelijke en klachtgerichte organisatie is ontstaan, zo melden de oprichters.

De Fruit Logistica, die van 9 tot en met 11 februari wordt gehouden in Berlijn, mag zich verheugen in een groeiend aantal Nederlandse exposanten. In totaal staan er 254 bedrijven op de beurs, waarvan 108 in de Holland-hal 3.2. Vorig jaar stonden er nog 84 bedrijven in de Holland-hal. Ger van Burik van het Hoofd Bedrijfsschap Agrarische Groothandel (HBAG) signaleert met name een toename van het aantal uienbedrijven bij de exposanten. "Hieruit concludeer ik dat die bedrijven wel wat verdiend hebben het afgelopen jaar."De nieuwe Evenementenhal in Venray was op 7, 8 en 9 december het trefpunt voor de tuinbouwsector. Beursorganisator Ramon Schlepers toonde zich na afloop dik tevreden. In totaal 5.626 bezoekers wisten de weg naar de beurs te vinden en werden in de watten gelegd met het 'Van der Most-beursconcept. Klik hier voor een fotoreportage van de exposanten en hier voor een videoreportage met Ramon Schlepers.


Tijdens de Tuinbouw Relatiedagen in Venray presenteerde de Opzet Combinatie Nederland B.V. (OCN) zich voor het eerst. Deze combinatie werd in mei dit jaar opgericht door de verpakkingsbedrijven SCA Packaging AGF/DBA en LC Packaging. "We zijn nu aan het bekijken hoe we de logistieke stromen nog verder kunnen optimaliseren. Wijziging van locatie is beslist een optie voor OCN", zegt Rob van Dongen van SCA.

De prijzen in de agrofoodsector zijn regelmatig onderdeel van maatschappelijk debat. Producenten en consumenten spreken over nadelige prijsvorming. De producent krijgt te weinig en de consument betaalt juist te veel. Tussen wat de consument betaalt, en wat de tuinder krijgt zou een groot verschil zitten. Veel hiervan zou verdwijnen in de zakken van de groothandel. Aanleiding voor Groenten en Fruit Handelsplatform Frugi Venta om een onafhankelijk onderzoek te laten uitvoeren. Hiervoor is bureau SEO Economisch Onderzoek, gelieerd aan de Universiteit van Amsterdam, in de arm genomen.Op 15 december werd de eerste algemene ledenvergadering van de Telers Vereniging Conference (TVC) gehouden. Naast de leden en sympathisanten waren er ook belangstellenden onder de ruim 250 aanwezigen die geïnformeerd wilden worden over de toekomstige plannen van de vereniging. Naast een huishoudelijk gedeelte waar o.a. het interim-bestuur unaniem en bij acclamatie gekozen werd en een vaststelling van de hectarebijdrage voor de leden werd een plan van aanpak gepresenteerd.Voor de afzet had TVC de retailspecialist Gerard Rutte uitgenodigd om op de hem bekende wijze de problemen onder de aandacht te brengen. Met de eerste stelling dat er bij een slechte prijsvorming door te weinig vraag uit de markt vooral gerooid en gekapt moet worden werden de aanwezigen wakker. Gerard vond dat telers niet moeten zeuren over de prijs en de oplossing bij o.a. de supermarkten en de overheid zoeken. Ook vond hij dat het eigenbelang van de Rabobank de productie stimuleerde door bedrijven niet te laten vallen.

De Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) vermoedt een kartel in de paprikasector. Na onderzoek heeft de toezichthouder rapporten opgemaakt (over de periode 2006-2009) tegen een aantal bedrijven in deze sector. De totale productiewaarde van paprika’s in Nederland was in 2008 bijna 400 miljoen euro. Hiervan vertegenwoordigen de bedrijven waartegen rapport is opgemaakt een groot aandeel.

Terra Natura International B.V. maakt bekend dat Eric Egberts per 1 januari 2011 aantreedt als algemeen directeur. Deze benoeming sluit aan bij de ambitie van de aandeelhouders om TNI uit te laten groeien tot een toonaangevende internationale specialist op het gebied van 'salads'. De nieuwe directeur wordt tevens voorzitter van het management-team, dat mede zal bestaan uit Arno Verboom, verantwoordelijk voor product- en businessdevelopment, Rob Barkmeijer en Ton den Boer, verantwoordelijk voor Sales, en Frans van der Burg.

Telersvereniging Best Growers Benelux (BGB) komt steeds dichter bij aansluiting bij de Limburgse APO Kompany. De partijen hebben een aanvraag gedaan bij het Productschap Tuinbouw voor uitbreiding van de associatie van producentenorganisatie (APO) Kompany. "We zijn al sinds deze zomer in gesprek met Kompany", bevestigt directeur Wim Roodenburg van BGB.


ZON fruit & vegetables neemt de bedrijven Blueberry World en Sun Berry International over van de huidige eigenaren Harm Valckx en Fruit World Breda. Beide bedrijven zijn gespecialiseerd in zachtfruit, zoals blauwe bessen, aardbeien, bramen en frambozen. Sun Berry International is actief in de verkoop van zachtfruit op de Europese markt, terwijl Blueberry World met name actief is in het leveren van toegevoegde waarde activiteiten op het gebied van zachtfruit zoals het sorteren, invriezen, indrogen en verpakken.

Andreas Allenspach is de nieuwe directeur Van Rijn Trading in Poeldijk. Andreas zal leiding gaan geven aan de groente- en fruitactiviteiten van de Van Rijn groep en zal, gebaseerd op zijn vele jaren ervaring in de branche, bij gaan dragen aan de verdere ontwikkelingen van de Groente- en fruitactiviteiten binnen de Van Rijn Group of companies.

Ook De Groot Fresh Group heeft afgelopen week weer een uitbreiding gekregen. In het Verenigd Koninkrijk heeft DG Fruit UK Ltd het collegabedrijf Simply Fruit Ltd overgenomen. Simply Fruit is een handelsbedrijf, dat importeert uit met name het verre oosten, voor verkoop in Engeland. De mensen van Simply Fruit, Darren en Chris Leadon, zullen vanaf vandaag het team van DG UK komen versterken. "We zijn blij met deze samenwerking, die DG UK weer een forse stap verder zal brengen."