Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Personeelscarrousel draait op volle toeren in november

Op 3 november maakte DailyFresh Logistics, specialist in transport & logistiek van groenten, fruit en andere versproducten, bekend dat Arjen Keijzer is benoemd tot Directeur Duitsland. In die functie wordt hij verantwoordelijk voor de bedrijfsactiviteiten die gerelateerd zijn aan de Duitse markt. Arjen Keijzer (46 jaar) heeft meer dan 20 jaar ervaring in Europees transport en logistiek, met een ruime ervaring en kennis van de markt voor bederfelijke producten.
In de eerste week van november verscheen traditioneel de Quote 500. Hij stond in het teken van het herstel, na de inktzwarte rijkenlijst van 2009. De ondergrens is met € 51 miljoen hoger dan ooit. Het gezamenlijk vermogen komt in editie 2010 uit op €135.588.000.000, 6,6% hoger dan vorig jaar. Wij hebben voor u uit de rijkenlijst een selectie gemaakt van mensen die (een deel van hun) vermogen hebben verdiend in de aardappelen, groenten en fruit. Opvallende zaken: het wegvallen van John van der Windt (Van der Windt Verpakking) uit de Quote en de grote stijging (van 493 naar 187) van de landbouwmachinefamilie Van der Lely.De meeste leden van de Businessclub Fresh Park Venlo zien dagelijks heel wat groenten en fruit voorbij komen, maar tijdens het bedrijfsbezoek aan Wijnen Paprika's op 4 november in het nieuwe glastuinbouwgebied Californië waren zij toch wel onder de indruk van de volumes paprika's en de wijze waarop die op het moderne teeltbedrijf worden verwerkt. Het bedrijf heeft teelt drie kleuren paprika's op 50 hectare (2 locaties) en is in een vergevorderd stadium van onderzoek om de kassen te verwarmen door middel van aardwarmte. Klik hier voor de fotoreportageOp 5 november deed Guido Heerman zijn bedrijf Bingotrans uit Sint-Katelijne-Waver volledig over aan Jan-Pieter van der Zwaard en Paul van Remoortel. De nieuwe eigenaren zijn verheugd met de nieuwe stap en hopen de handelsactiviteiten van Bingotrans in de komende jaren nog verder uit te kunnen bouwen.In Bolzano (Italië) vond van 4 t/m 6 november 2010 de Interpoma, de tweejaarlijkse fruitbeurs gespecialiseerd op het gebied van appelen, plaats. Meer dan 300 exposanten, een interessant conferentieprogramma en een grote aantal (internationale) bezoekers waren de sterke punten van het evenement. Onze collega's van FreshPlaza Italië bezochten de beurs en maakten een exclusieve fotoreportage.Op 10 november meldde deze website als eerste door middel van een extra nieuwsbrief dat Leon Bol (Directeur Sales), Jelte van Kammen (Directeur Sourcing Nederland) en Martin van der Sande (Commercieel Directeur Sourcing) opgestapt waren bij The Greenery. Een dag later vond er in Bleiswijk een bijeenkomst plaats met de leden van de Product Advies Commissies (PAC). "Deze tijd van het jaar wordt er gesproken over het budget van 2011 en hoe je het nieuwe jaar waar wilt maken. Ongetwijfeld heeft het opstappen te maken met de verwachtingen over en weer", zei cooperatievoorzitter Theo Ammerlaan.

The Greenery verwacht niet dat de drie opgestapte directieleden Jelte van Kammen, Martin van der Sande en Leon Bol een nieuw bedrijf zullen starten. "Daar twijfel ik geen seconde aan", zei algemeen directeur Philip Smits. Deze situatie is volgens hem ook geheel anders dan in 2007 toen bij Hagé International het voltallige kernpersoneel vertrok en het nieuwe bedrijf Hillfresh werd opgericht. De taken van de drie directieleden worden voorlopig intern opgevangen.

Ook bij Blankendaal Trade waren er in november met het vertrek van Jan de Boer en de komst van Hein Wolff personele mutaties. In een brief aan zijn relaties schrijft Piet Blankendaal echter dat Jan, in tegenstelling tot hetgeen hij gezegd heeft, niet met werken is gestopt, maar bij een concurrent in dienst is getreden. Hein Wolff gaat nu mede leiding geven aan het Noord-Hollandse team.

Het hield maar niet op, want een dag later gingen ook Fruitmasters en Rian Verwoert uit elkaar. Voorzitter van de Raad van Commissarissen de heer Rien van Doorn neemt per direct alle taken en verantwoordelijkheden over en is daarmee tevens het aanspreekpunt. Dat de afzetorganisatie financiële tegenslagen kent is algemeen bekend. Zo maakte Fruitmasters in augustus bekend het importbedrijf Citronas te reorganiseren. Men was genoodzaakt een aanzienlijk aantal arbeidsplaatsen te laten vervallen en voor de logistieke activiteiten van Citronas B.V. in de haven van Rotterdam werd besloten deze grotendeels uit te besteden aan een gespecialiseerde logistiek dienstverlener.

Leo Welschen van Frugi Venta noemt het vertrek voor het bestuur en de stafmedewerkers een treurige dag. NFO-voorzitter Johan van Haarlem toonde zich verrast en ziet ook wel enig verband tussen het opstappen van de topmannen bij The Greenery en het vertrek van Rian Verwoert bij Fruitmasters. Klik hier voor de reactiesJan Robben maakte de week erna bekend te stoppen met de aardbeienteeltloterij met lage winkans. De afgelopen jaren is het rendement voor telers zover uitgehold dat ik geen zin meer heb om nu wéér nieuwe loten te gaan kopen. En natuurlijk weet ik dat dán wellicht net de hoofdprijs zou kunnen vallen. Hoewel u als consument snakt naar aardbeien die echt goed smaken en ook bereid bent daar goed voor te betalen, willen supermarkten en andere clubjes ze wat mij betreft niet graag genoeg hebben.Projectontwikkelaar EsBro Investment Group gaf eind november aan in verregaande gesprekken met telers en afzetorganisaties over de ontwikkeling van een nieuw glastuinbouwgebied van 180 hectare grond met 120 hectare kassen in het Duitse Zorbau. Het zou hiermee het grootste aaneengesloten glastuinbouwgebied in Duitsland worden. "Vergunningstechnisch zijn we al zo ver dat we met de bouw van de eerste 40 hectare kunnen starten", zegt directeur Gerrit Jan Broeze. Onder meer tomatenkwekerij Tomaholic wil in Duitsland starten.In het Haagse Nieuwspoort werd op 25 november de visie 'De consument centraal' gepresenteerd aan de pers. De visie bevat een actieplan om te komen tot een gezond toekomstperspectief voor de glasgroentesector. In de kerngroep met vertegenwoordigers van teelt, handel, financiële dienstverlening en overheid zijn afspraken gemaakt om de visie op een tiental punten daadwerkelijk met actie te ondersteunen. De regie ligt hiervoor bij de brancheorganisaties LTO Glaskracht Nederland, Dutch Produce Association (DPA) en Frugi Venta.Erna konden de politici gisteravond kennismaken met ondernemers en belangenbehartigers uit de groenten- en fruitsector. Verschillende Tweede Kamerleden maakten daar dan ook gebruik van tijdens het walking diner ‘De Glazen Tafel on tour’, dat georganiseerd werd door Frugi Venta en DPA. De aanwezigen konden genieten van de mooie producten die onder Nederlands glas en in de vollegrond groeien. Rijk Zwaan, Koppert Cress en Dutch Specials waren aanwezig om uitleg te geven bij de producten. Klik hier voor de fotoreportage


Op 29 november 2010 overleed in Sint-Katelijne-Waver onverwacht op 76-jarige leeftijd Frans Op de Beeck, gewezen directeur van de Mechelse Tuinbouwveiling (MTV). Frans Op de Beeck werd geboren in Mechelen op 14 augustus 1934, behaalde het diploma van Technisch Tuinbouwingenieur en trad op 24 juni 1959 in dienst van de toenmalige MTV. Na het plotselinge overlijden van zijn vader Edmond (directeur-oprichter van MTV), werd Frans Op de Beeck op 1 juni 1973 veilingdirecteur, een functie die hij gedurende 20 jaar bekleedde tot 31 december 1992.