Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Men levert nu alleen aan VK"

Afghaanse rozijnenexporteurs willen naar EU

Van de Afghaanse regering mag er geen drank worden gemaakt
van druiven, dus drogen en export van rozijnen is de enige keuze voor telers. Het gedroogde fruit van de Afghaanse wijngaarden is bestemd voor het Verenigd Koninkrijk.

Afghaanse exporteurs hopen op nieuwe markten in de toekomst. Dit zal moeilijk worden volgens een woordvoerder omdat de grootste concurrenten hun al voor zijn geweest en er bijna niet meer tegen de prijs is op te boksen. Daarnaast zijn de distributiekosten veel hoger dan bij andere landen.
 
De Fairtrade fruitimporteur Fullwell Mill werkt samen met telers in de provincie Parwan, en koopt zongedroogde rozijnen in voor de verkoop in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf heeft als toekomstvisie om de leidende Fair Trade rozijnenleverancier te worden.

Fullwell Mill heeft dit seizoen al 30 ton naar Engeland geƫxporteerd. Het bedrijf exporteert ook fairtrade amandelen voor het Ben&Jerry ijs. Ze stellen speciale eisen aan hun telers en kopen alleen de beste rozijnen in. Het Verenigd Koninkrijk is de grootste afnemer van rozijnen in de wereld.

De toekomst voor de Afghaanse druiventeelt ziet er rooskleurig uit. De druivenproductie draagt meer dan $20 miljoen bij aan de locale economie. Afghanistan is een ideale plaats om te telen. Het Verenigd Koninkrijk is altijd al een grote afnemer geweest, en men verwacht dat dit ook zo zal blijven. Het zal voor Afghanen moeilijk worden om te concurreren in andere landen, ook omdat de faitrade producten duurder zijn.


Publicatiedatum: