Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Verwachte productie dit seizoen is 8 ton"

Italiaanse wortelen verkrijgbaar in diverse kleuren

De worteloogst in Polignano a Mare, in de provincie Bari in Italië, begon vorige week en werd meteen weer stopgezet vanwege de hevige regenval. De wortel uit Polignano a Mare is een typisch lokaal product en zeer gewaardeerd door fijnproevers en andere liefhebbers.


Gekleurde wortelen van Polignano a Mare

Kwaliteitsproduct

De eerste oogstramingen zijn gelijk aan die van vorig jaar. "De kwaliteit van de wortelen is uitstekend." Ze zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren zoals oranje, lichtgeel, donkergeel en donkerpaars. De wortelen van Polignano a Mare hebben een lengte die varieert van 15-25 cm. "De verwachte productie dit seizoen is 8 ton, de prijs is naar schatting € 3 per kilo," zegt Francesco Mele, teler en coördinator van de vereniging 'La Bastinaca di San Vito'.

Het wortelzaad wordt nauwkeurig geselecteerd door de telers. De wortel heeft niet de klassieke oranje kleur, maar de kleuren van de natuur. Telers kiezen elk jaar voor de beste planten, plaatsen ze in aparte kleine percelen en kiezen de best bloeiende zaden. De zaden worden vanaf medio augustus tot medio september geplant, ongeacht de kleur. Op deze manier groeien er wortelen van middelmatige lengte, met veel verschillende kleuren.Wortelen van Polignano a Mare zijn er in verschillende maten en kleuren

Het areaal waar de wortelteelt plaatsvindt is zanderig en het aanwezige zoutgehalte is hoger dan gemiddeld. Het zoutgehalte wordt versterkt door irrigatie uit artesische putten.

Afhankelijk van het seizoen begint de oogst tussen eind november en begin december en duurt tot en met april/mei. De oogst wordt volledig met de hand uitgevoerd. De wortelen worden op diverse manieren geconsumeerd, er wordt bijvoorbeeld ook jam van gemaakt.

De worteltelers hebben een vereniging genaamd: 'La Bastinaca di San Vito'
Deze vereniging heeft tot doel om de wortelen te promoten bij de consument en de verdere teelt te stimuleren.

Contact:
Associazione "La Bastinaca di San Vito"
Contrada Rascinuso
70044 Polignano a Mare (BA)
Tel.: +39 (0)80 5247042
Mob.: +39 334 9855363
E-mail: [email protected]
www.terredisanvito.it
Publicatiedatum: