Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
995 euro voor eerste kilogram

REO Veiling verkoopt primeur hopscheuten

In de REO Veiling van Roeselare werden vandaag (vrijdag 17 december 2010) de eerste Poperingse hopscheuten van het seizoen 2010-2011 verkocht. Precies 26 potjes van elk 250 gram of in totaal 6,5 kilogram (een recordcijfer!) werden aangevoerd door De Lovie VZW in Poperinge en Marc Vandevelde uit Reningelst. De eerste druk, goed voor een veilingprijs van 995 euro per kilogram, werd geplaatst door de firma Legumex, vertegenwoordigd door de heer Peter Hostens. Hij kocht in totaal 10 potjes of 2,5 kilogram tegen die prijs in opdracht van Metro Cash & Carry, horeca groothandel. De volledige primeurverkoop werd geveild tegen een gemiddelde prijs van 45,90 euro per 100 gram of 459 euro per kilogram."Het is niet de eerste keer dat onze klant de primeurverkoop van hopscheuten binnen haalt", getuigt Peter Hostens van Legumex. "Metro Cash & Carry is een speciaal-groothandel voor de horeca. Met de primeurverkoop onderlijnt de toeleverancier dat hij werkelijk alles in huis heeft voor zijn cliënten. Metro Cash & Carry reserveerde vroeger de primeurverkoop van hopscheuten voor zijn vestiging in Wevelgem. Men hield bewust de West-Vlaamse primeur in de eigen streek. Onze klant telt intussen vijf vestigingsplaatsen. De primeur hopscheuten worden dit jaar evenredig verdeeld over die vijf vestigingen."

De Lovie ziet het nieuwe teeltseizoen hoopvol tegemoet. "We beschikken uitzonderlijk over hopplanten van de variëteit Hallertouw. Deze Duitse variëteit zorgt voor een hoge opbrengst met een uitstekende kwaliteit", luidt het. "De Lovie levert volgende week woensdag terug hopscheuten aan op de REO Veiling. Vanaf halfweg januari gebeurt de aanvoer op een regelmatig basis. De aanvoer duurt normaal tot halfweg april." De REO Veiling verwacht dit seizoen alvast een ruimer aanbod van kwaliteitsvolle hopscheuten tegenover vorig jaar.

Cijfers

In de REO Veiling worden meer dan een kwarteeuw hopscheuten verkocht. De allereerste primeurverkoop van de eerste hopscheuten van het nieuwe teeltseizoen had plaats op 19 december 1984. Dit jaar slaagde het sociaal project van De Lovie, een centrum voor personen met een verstandelijke beperking in Poperinge, er voor de 18de keer in om als eerste aan te leveren op de REO Veiling. Via het simultaan veilen met andere Vlaamse veilingen, brengt de REO Veiling de Poperingse hopscheuten in het bereik van een zo groot mogelijk aantal gespecialiseerde kopers van primeurgroenten. Sedert 1999 kunnen de kopers ook aankopen via het zogenaamde thuiskoopsysteem. De primeurverkoop van de eerste hopscheuten zorgt altijd voor een frappante prijsvorming, zo ook dit jaar. Terugkijkend over de laatste jaren valt op dat het aanbod van de hopscheuten niet groeit, maar dat de vraag toch voldoende groot blijft om goede veilingprijzen te behalen voor deze delicatesse.
Kwaliteitsnormen

Het is belangrijk dat hopscheuten op het juiste moment geoogst worden. Te laat oogsten geeft een hogere productie, maar de hopscheuten zijn dan van een minderwaardige kwaliteit en smaken allesbehalve knapperig. Sinds het toekennen van een kwaliteitslabel en het opmaken van keuringsnormen, hebben de kopers vertrouwen in de strenge kwaliteitscontrole waaraan de hopscheuten op de REO Veiling onderworpen zijn.

Hopscheuten van EXTRA KWALITEIT

  • bezitten alle kenmerken van de variëteit
  • zijn wit, zeer zuiver (vrij van aarde) en onbeschadigd
  • zijn absoluut vrij van ziekten, parasieten en vertonen geen fysiologische gebreken
  • zijn zeer knapperig en krokant waardoor ze gemakkelijk breken zonder vezelige uiteinden
  • zijn zorgvuldig geoogst en verzorgd gepresenteerd

Hopscheuten van EERSTE KWALITEIT

  • bezitten alle kenmerken van de variëteit
  • zijn zuiver
  • zijn knapperig en krokant
  • zijn zorgvuldig geoogst en voldoende gepresenteerd

Bundeling van het aanbod

Hopscheuten uit Poperinge hebben het imago dat ze verdienen. Uit de aanvoergegevens van de REO Veiling blijkt dat er ook heel wat hopscheuten buiten de veiling om in het handelskanaal worden geplaatst. Dit zorgt ervoor dat er geen sterke bundeling is van het aanbod, waaronder de prijsvorming kan lijden. De REO Veiling doet dan ook een oproep om waakzaam te blijven. Slechts bij een sterke bundeling van het aanbod is het mogelijk om de beste prijsvorming voor de teler te garanderen. Anderzijds kunnen kopers dan ook in het volste vertrouwen hun producten aankopen. Een aankoop op de REO Veiling biedt alvast betrouwbare hoge kwaliteitsgaranties.
Publicatiedatum: