Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Te hoog gehalte nitraat"

Kinderen tot 3 jaar moeten niet te veel spinazie eten

Kinderen tot drie jaar moeten geen grote hoeveelheden spinazie met een hoog gehalte aan nitraat eten. Dat stelt het CONTAM-panel van EFSA.

Het Panel stelt vast dat de gehaltes aan nitraat in spinazie en sla op zich voor de meeste kinderen geen risico's vormen voor de gezondheid. Wanneer echter grote hoeveelheden spinazie (meer dan 200 gram op één dag) met een hoog gehalte aan nitraat worden geconsumeerd, kan niet worden uitgesloten dat er als gevolg van methaemoglobinaemia minder zuurstof naar het lichaam wordt getransporteerd.

EFSA schrijft ook dat kinderen met een bacteriële infectie van het maagdarmkanaal beter geen spinazie kunnen eten, omdat dan een groter deel van het nitraat in het lichaam wordt omgezet in nitriet. Ook wanneer bladgroenten wordt gepureerd, wordt meer nitraat omgezet in nitriet. Dat geldt eveneens als ze een langere periode worden bewaard bij kamertemperatuur.

Bron: EVMI
Publicatiedatum: