"Weersomstandigheden 2010 werkten niet mee"

Moeilijk jaar voor verwerkte groenten zal resulteren in tekorten

Europese fabrikanten van groentenconserven en diepvriesgroenten in de belangrijkste producerende landen zoals Polen, Hongarije, Frankrijk, België, Spanje, Italië, Duitsland en Nederland zijn getroffen door extreme weersomstandigheden in 2010. Hierdoor waren er verminderde opbrengsten en tekorten in diverse producten.

Een koude winter en voorjaar leidde tot vertragingen bij het planten van gewassen in het voorjaar. Zeer droge omstandigheden tijdens de maanden mei, juni en juli verlaagde de opbrengst en kwaliteit van de volgende zomergewassen:
- Erwten
- Spinazie
- Wortelen
- Bloemkool

In augustus was er veel regen. Het natte weer beperkte het zaaien van de spinazie in de herfst en slechts een fractie van de geplande volume werd verwerkt. De suikermaisoogst werd beschadigd door de vochtige en koele omstandigheden. Wortelen die onder water stonden waren van mindere kwaliteit.

In november troffen vroege vorst en sneeuw Noord-Europa. Groentenverwerkende fabrieken hebben hierdoor veel minder geproduceerd. Momenteel is het nog te vroeg om te voorspellen hoeveel van de resterende oogst gered kan worden.

De opbrengst van gewassen zoals erwten, wortelen, bonen, spinazie, uien, bloemkool, broccoli is verlaagd in 2010 met 10 tot 30% afhankelijk van de sector. Voor gewassen zoals knolselderij en prei wordt ook een lagere opbrengst verwacht.

Voor meer informatie: www.profel-europe.eu

Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.