Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"aanbod is nu weer normaal"

Israël: zomerhitte leidde tot dramatisch tomatentekort

De tomatenproductie in Israël is sterk gedaald gedurende de zomerperiode als gevolg van hoge temperaturen in het hele land. Het tekort leidde tot prijsstijgingen en de Israëlische regering zorgde ervoor dat importheffingen werden opgeheven om het tekort tegen te gaan. Toch werd slechts een klein volume geïmporteerd.

Volgens Omar Zeidan van het Ministerie van Landbouw begon de vermindering van de tomatenproductie in het begin van augustus en bleef deze laag tot eind oktober/begin november. Ondertussen werden tomaten verkocht voor 2 tot 3 dollar per kg, terwijl de normale consumentenprijs 0,5 tot 1 dollar per kg is. De temperaturen waren extreem hoog en varieerden van 22 ºC 's nachts tot 32 ºC overdag. Door de hogere temperaturen verminderde de productiviteit van de tomatenplanten. Tomatoes Today geeft aan dat de moeilijke situatie nu voorbij is. Vanaf het begin van november waren de productie en levering weer normaal en de consumentenprijzen weer gunstig.

Tomatenmarkt

Het exportseizoen van tomaten in Israël begint in november en loopt door tot mei, sinds de tomatenproductie in Europa is beperkt in deze periode. "Omdat de meeste tomaten worden geëxporteerd in de winter, beïnvloedde het tekort in de zomer de exportmarkt niet," gaf het Ministerie van Landbouw aan.

Tomatenconsumptie

Verse tomaten zijn standaardproducten in Israël en de consument eet gemiddeld 25 kilo tomaten per jaar. Elke maand wordt ongeveer 15.000 ton tomaten verbruikt. De tomaten worden elke dag gegeten, dus deze zomer was er echt een probleem voor veel gezinnen.

Bron: Syngenta Seeds Vegetables Today
Publicatiedatum: