Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
zwakke euro t.o.v. pond, roebel en zloty draagt bij aan exportstijging

Sector kruipt uit het dal

De sector kruipt uit het dal. Dat meldt de actuele sectormonitor Agrifood van ABN-Amro: De winterse weersomstandigheden in het begin van 2010 hebben de omzet van de voedingsmiddelenindustrie in deze periode negatief beïnvloed. Sinds maart 2010 klimt de omzet uit het dal. Enerzijds wordt dit gedragen door de aantrekkende export van veel voedingsmiddelen, anderzijds door de hogere prijzen voor agrarische producten.

De export profiteert van de gunstige economische ontwikkelingen in Duitsland, ons belangrijkste exportland. Daarnaast levert de zwakkere euro, met name ten opzichte van het Britse pond, de Russische roebel en de Poolse zloty een belangrijke bijdrage aan de exportstijging. Grote oogsten en een afnemende export hebben in 2009 geleid tot lage prijzen voor veel agrarische producten. In de loop van 2010 trekken veel prijzen aan door een kleiner aanbod en een grotere vraag. Dit prijseffect heeft een positieve uitwerking op de omzetontwikkeling.

Bron: Sectormonitor Agrifood, ABN-Amro
Publicatiedatum: