Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Verenigd Koninkrijk grootafnemer

Amerikaanse telers van zoete aardappelen zoeken groei in Europa

Omdat de Amerikaanse consumptie van zoete aardappelen maar langzaam groeit, richten de telers hun pijlen steeds meer op de tafels van de gezondheidsbewuste Europeanen. Tussen 2005 en 2009 verdubbelde de waarde van de zoete-aardappelenexport naar Europa tot 51,4 miljoen dollar.

De grootste groei komt uit het Verenigd Koninkrijk. De waarde van de export naar het Verenigd Koninkrijk steeg van 5,7 miljoen dollar in 2005 tot 20,4 miljoen dollar in 2009. Zelfs Ierland, beroemd om z'n eigen witte aardappelen, gaat steeds meer voor de oranje variant. Het land importeerde vorig jaar voor een bedrag van 125.000 dollar aan zoete aardappelen. In 2005 stelde de import nog nauwelijks iets voor.

Jerome Vick, mede-eigenaar van Vick Family Farms uit Wilson noemt Europa een steeds belangrijkere markt voor zoete aardappelen. Zijn bedrijf teelt sinds 1982 zoete aardappelen en ziet de laatste vijf jaar de export naar Europa fors toenemen. Hij verkoopt de aardappelen voor de Europese markt per zes kilo. Volgens de teler zijn de voedselveiligheidsnormen die Europese supermarktketens stellen wel strenger dan Amerikaanse, maar is zijn bedrijf daar goed op ingericht.

Volgens professor David Picha van het Louisiana State University Agricultural Center hebben de Amerikaanse telers door investeringen in uniforme vorm en grootte van de aardappelen een concurrentievoordeel ten opzichte van concurrerende telers in Israƫl, Egypte en Zuid-Afrika. "We kunnen jaarrond een constant hoge kwaliteit zoete aardappelen leveren en dat kunnen maar weinig andere landen zeggen."

Volgens Picha werken promoties van de zoete aardappelen op de winkelvloer perfect bij de Europese consumenten. "Tien jaar gelden was dit een onontdekt product in Europa. We hebben veel werk gemaakt van de promotie en het bewustzijn over de smaak en voedingswaarden."

Zo voerde de North Carolina Sweet Potato Commission de afgelopen jaren veel acties in de Zweedse supermarkten. In North Carolina wordt ongeveer 47% van de Amerikaanse zoete aardappelen geteeld. Andere grote teeltgebieden zijn te vinden in Louisiana, Mississippi en Californiƫ.

In de Verenigde Staten stijgt de consumptie van zoete aardappelen met toegevoegde waarde (zoals friet) wel, maar niet zo hard als bijvoorbeeld in het Verenigd Koninkrijk. Tussen midden jaren '80 en 2003 daalde de consumptie van zoete aardappelen in de Verenigde Staten zelfs. Sindsdien is de weg omhoog weer gevonden.
Publicatiedatum: