Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zakendoen in Oekraïne

Oekraïners zijn trots op hun onafhankelijkheid, natie, taal en cultuur. Bij het zakendoen is het raadzaam in het achterhoofd te houden dat Sovjet-gebruiken de gedragscode nog steeds deels bepalen. Hiërarchie en formaliteiten hebben grote invloed op de zakencultuur. Zo zijn formulieren, handtekeningen en vooral stempels nog erg belangrijk. Leeftijd en geslacht hebben vaak invloed op de mate waarin een gesprekspartner serieus genomen wordt.

Afspraken en zakelijke ontmoetingen

Het leggen van eerste contacten kan per fax of e-mail, het is dan wel verstandig het bericht in ieder geval ook in het Russisch of Oekraïens op te stellen om te voorkomen dat niemand het bericht kan lezen. Bevestig een afspraak een paar dagen tevoren telefonisch. Als u een afspraak wilt maken bij een overheidsinstantie, zult u meestal voorafgaand de gespreksonderwerpen (schriftelijk) door moeten geven. Het is verstandig ruim voldoende visitekaartjes mee te nemen. Bij regelmatig bezoek aan Oekraïne kan het raadzaam zijn kaartjes met Engelse én Oekraïense opdruk te laten maken. Bij veel gesprekken zullen meerdere mensen aanschuiven die u allemaal een kaartje aanbieden. Het is ook geen probleem als u zelf ook met meerdere mensen komt.

Voor Oekraïeners is het belangrijk dat er een persoonlijke relatie wordt opgebouwd voordat er zaken worden gedaan. Het is vrij gebruikelijk om ook over persoonlijke zaken te praten. Na afloop van (succesvolle) besprekingen komt het veel voor dat u uitgenodigd wordt voor een maaltijd. Tijdens zo’n maaltijd worden er veel toasts uitgebracht op de samenwerking, maar ook op meer algemene dingen als vriendschap en gezondheid. Het afslaan van eten of drinken kan als een belediging worden opgevat. Oekraïeners zijn erg trots op hun land. De geschiedenis, kunst of literatuur kan daarom ook een goed onderwerp van gesprek zijn. Van Nederlanders verwacht men ook dat ze goed op de hoogte zijn van de eigen geschiedenis.

Oekraïners spreken elkaar aan met de voornaam en vadersnaam, maar als buitenlander kunt u ook volstaan met mijnheer of mevrouw plus achternaam. Als ze elkaar beter kennen, wordt vaak overgegaan op de combinatie mijnheer of mevrouw plus voornaam. Dit is een aanspreekwijze die het Russisch echter niet kent. Het zal zeker gewaardeerd worden als u (uit een talengidsje) een aantal standaardzinnen in het Oekraïens leert.

Kleding

Oekraïense zakenlieden gaan doorgaans formeel en vrij conservatief gekleed. Driedelig pak is niet strikt noodzakelijk, een stropdas is zeker raadzaam. Voor vrouwen geldt uiteraard ook dat correcte kleding gewenst is.

Taal

De officiële taal is het Oekraïens. U moet er daarom rekening mee houden dat u met de Russische taal niet overal terecht kunt. Waar Oekraïens in het westen van het land de overhand heeft, geldt dat voor het Russisch in het oosten. Probeer voor zakelijke ontmoetingen te achterhalen welke taal uw gesprekspartner prefereert. De kennis van vreemde talen is in Oekraïne nog beperkt. Kennis van het Engels neemt met name bij de jongere generatie in de steden snel toe, maar is vaak nog erg gebrekkig. Als u de Oekraïense (of Russische) taal niet machtig bent, is het raadzaam een tolk in te schakelen. Als het om vaktaal gaat, is het aan te raden van tevoren met de tolk overleg te voeren en de gesprekken voor te bereiden.

Relatiegeschenken

Kleine relatiegeschenken of attenties worden altijd zeer gewaardeerd, net als uitnodigingen voor lunches en zakendiners. Voorkom overdaad bij het geven van relatiegeschenken. Een boeket bloemen wordt al erg op prijs gesteld. Let er echter wel op dat het aantal bloemen oneven is, want een even aantal is niet gepast. Verder zijn pennen en andere kantoorartikelen met het logo van uw bedrijf gewild. Tevens kunnen typische ‘Holland’-souvenirs als geschenk dienen.

Bron: Berichten Buitenland
Publicatiedatum: