Noord-Europese aardappelproductie -4,4%

De North-Western European Potato Growers (NEPG) hebben een totale oogst geraamd op 23,8 miljoen ton in de 5 belangrijkste aardappelproducerende landen in Duitsland, Nederland, Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en België. Dit is 1100.000 ton of 4,4% minder dan in 2009. De NEPG verwacht dat er nog 5000 hectare geoogst moet worden in Noord-Europa. De resterende oogst is nu vooral nog in het zuiden van Nederland, het westen en centrale deel van België en daarnaast nog in het oosten van het Verenigd Koninkrijk. Door het verwachte winterse weer zal een groot deel van de oogst verloren gaan.

Alleen in België zijn meer aardappelen geoogst dit jaar, 8,8% meer dan vorig jaar met een volume van 3,5 miljoen ton. Het totale areaal in België steeg met 9,2% in 2010. Per hectare werd echter 4,5% minder geoogst dan in 2009.

De exportvraag is hoog, wat zorgt voor tevredenheid in alle marktsectoren. Een belangrijke exportmarkt is Rusland. De vraag vanuit Frankrijk is op dit moment erg hoog, omdat er problemen waren met planten, oogsten en opslag.
Duitse exporteurs geven aan zeer optimistisch te zijn voor het komende seizoen.

In Nederland bereikte de totale aardappelexport in 2010 tot eind oktober 240.000 ton. Handel binnen Europa was tot eind oktober 162.000 ton. Dit was 35% neer dan dezelfde maand in 2009. De grootste markt was België met 28.350 ton, gevolgd door Polen met 8150 ton.

Klik hier voor het volledige Potato Council-rapport

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.