Aardappelprijs 38% hoger dan vorig jaar

Uit de indexcijfers van de Federale Overheidsdienst Economie blijkt dat groenten en aardappelen afgelopen maand duurder werden, terwijl de prijs van vers fruit en vlees daalde. Door de tegenvallende oogst als gevolg van de slechte weersomstandigheden, zijn aardappelen dit jaar 38 procent duurder dan vorig jaar. De prijs van een pakje friet uit de frituur kan bijgevolg stijgen.

"We verwachten dat een portie friet in een frituur minstens 10 cent duurder wordt", zegt Best Frit-bestuurder Mario Vleugels in Het Nieuwsblad. "Daarbij merk ik op dat de situatie nog kan verslechteren als groeiende markten zoals Rusland meer aardappelen opkopen. In dat geval kan de prijsstijging meer dan 10 cent bedragen. Daarenboven verwachten we dat de prijzen van snacks en sauzen in een frituur ook zullen stijgen, als gevolg van het duurdere rundervet en de hogere prijsverwachtingen in de vleessector", voegt Vleugels er aan toe.

De prijsstijging van aardappelen is het gevolg van de slechte oogst dit jaar. "Door het koude en droge voorjaar, gevolgd door de hittegolf tijdens de zomer, kregen we te kampen met een uitzonderlijk lage opbrengst voor aardappelen", verklaart ook Romain Cools in Het Nieuwsblad, algemeen secretaris van de beroepsvereniging voor de Belgische aardappelhandel en -verwerking Belgapom. Hij voegt er aan toe dat de stijgende prijzentrend zich waarschijnlijk zal voortzetten. "Half september betaalde de verwerkende industrie 110 euro exclusief btw per ton aardappelen, vorige vrijdag was dat al 150 euro per ton."

Behalve aardappelen werden ook groenten duurder in november. Gemiddeld stegen de consumptieprijzen met 9,3 procent ten opzichte van oktober. Bloemkool werd de helft duurder, de prijs van tomaten steeg met een vijfde en broccoli en witloof werden respectievelijk 16 en 10 procent duurder.

De consumptieprijs van vers fruit en vlees kende daarentegen een daling afgelopen maand. Fruit werd gemiddeld 3 procent goedkoper. De prijs van mandarijnen en sinaasappelen daalde met respectievelijk 15 en 4 procent, citroenen en Conference-peren werden op hun beurt 9 en 8 procent goedkoper. Ook vlees kende een lichte prijsdaling. De gemiddelde prijs nam af met 0,4 procent, na een stijging van 0,6 procent in oktober.

Bron: Vilt.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.