Argentinië: minder export naar VS vanwege dalende prijzen

Ongeveer 30% van de vluchten die bosbessen moesten exporteren vanuit Tuncan tijdens het huidige seizoen, hebben niet plaatsgevonden. Dit omdat de prijzen van het fruit gedurende het exportseizoen erg zijn gedaald. La Gaceta gaf aan dat het een slecht seizoen was, ondanks de goede kwaliteit van de blauwe bessen.

Dit jaar was het exportvolume gelijk aan vorig jaar: Er werd 3.150 ton verse blauwe bessen geëxporteerd. Het probleem is de prijs die de importeurs uit de VS betalen, deze vertegenwoordigd slechts 30% van de waarde van vorig jaar, volgens de producent Francisco Estrada. De VS is het belangrijkste exportland.

Na de tweede week van oktober daalden de prijzen drastisch en gingen niet meer omhoog. De VS legde niet uit waarom ze de lage prijs gaven. Maar men vermoedt dat het aan de strategie van de supermarkten zou liggen. De economische crisis in de VS leidt tot hogere werkloosheid en kleinere vraag in de winkels.

De verlaagde prijzen dekten de productiekosten niet, waardoor veel Argentijnse bedrijven stopten met exporteren naar de VS. Japan en Europa zijn andere bestemmingen voor de export van blauwe bessen uit de regio Tucuman.

Omdat de prijzen zo laag waren werden dit jaar maar 31 vluchten naar de VS gestuurd met blauwe bessen. Normaal waren er 45 vluchten voor de export.

Het is verontrustend dat men zo weinig geld krijgt voor de blauwe bessen dit seizoen, volgens een woordvoerder. De bessenteelt- en oogst genereert namelijk tussen de 180.000 en 190.000 dagelijkse banen. In de provincie zijn 68 bedrijven gewijd aan deze activiteit met een totaal van 1200 hectare.

Bron: Lagaceta

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.