Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Champignonteelt neemt verder af

In 2010 is de teelt van champignons afgenomen. Het aantal bedrijven dat champignons teelt is 175. In 2009 was het aantal telers nog 193. Vanaf 2000 is het aantal bedrijven ieder jaar afgenomen met gemiddeld 34 per jaar. Dat blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2010.

Daling teeltoppervlakte

De teeltoppervlakte is in 2010 afgenomen, maar beduidend minder sterk dan het aantal bedrijven. In 2010 werd op 735 duizend vierkante meter champignons geteeld. Dit was een jaar eerder nog 756 duizend vierkante meter; een daling van 3 procent. Vanaf 2000 is de teeltoppervlakte van champignons met 23 procent gedaald.
ChampignonteeltDaling handmatige oogst

De teeltoppervlakte van handmatig geoogste champignons is met 4 procent afgenomen tot 373 duizend vierkante meter. Champignons worden zowel handmatig als machinaal geoogst. Handmatig geoogste champignons worden vers verkocht. Machinaal geoogste champignons worden verwerkt in de conservenindustrie, als diepvriesproduct en als halffabricaat (geblancheerde champignons). De teeltoppervlakte van machinaal geoogste champignons daalde met 1 procent tot 362 duizend vierkante meter.

Daling gebruik gewasbeschermingsmiddelen

Het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen bij de champignonteelt is sinds 1995 met 90 procent afgenomen. In 2008 werd nog maar 0,4 gram per vierkante meter aan chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt. In 1995 was dit nog 4,1 gram per vierkante meter. Dit is vooral te danken aan verandering van het teeltproces. Een deel van het teeltproces vindt niet meer plaats bij de teler, maar bij de producent van de voedingsbodem voor champignonteelt. De kans op besmetting met ongewenste schimmels en ongedierte is hierdoor aanzienlijk afgenomen. De champignons worden dus veel milieuvriendelijker geteeld.Bron: CBS

Publicatiedatum: