Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Appelareaal nog het grootst; perenteelt grootste stijger

Areaal fruitteelt neemt weer af

De oppervlakte fruitteelt is in 2010 met 114 hectare afgenomen naar 19,5 duizend hectare. Dit is een afname van bijna een procent ten opzichte van 2009. Sinds 2006 steeg het fruitteeltareaal drie jaar op rij. Het areaal perenteelt en kleinfruit steeg en daarentegen daalde de oppervlakte appels fors. Dit blijkt uit de voorlopige uitkomsten van de Landbouwtelling 2010.
Appelareaal nog steeds het grootst

Het grootste deel van de teeltoppervlakte fruit bestaat uit appelboomgaarden, maar de appel blijft terrein prijsgeven. Het appelareaal daalde van 2009 tot 2010 met 5 procent (-450 hectare). Met 8,7 duizend hectare is de appel nog steeds goed voor 44 procent van het fruitareaal. Het appelareaal is de afgelopen 10 jaren flink afgenomen. Het hoogtepunt van de appelteelt lag met 43 duizend hectare in het jaar 1952.

Perenteelt weer grootste stijger

De perenteelt is grootste stijger van het fruitareaal. Na jaren van daling zit het perenareaal sinds 1990 in de lift. Het perenareaal groeide naar 41 procent van het fruitareaal in 2010. De teeltoppervlakte steeg met 190 hectare naar 7 990 hectare. In 1990 bestond nog slechts 22 procent van het fruitteeltareaal uit peren.
Oppervlakte kleinfruit stijgt opnieuw

De teelt van kleinfruit (bessen, frambozen en bramen) is met bijna 100 hectare gestegen tot ruim 1,5 duizend hectare. Het areaal kleinfruit nam ruim 7 procent toe. Nederlandse telers spelen ook in 2010 weer meer in op de groeiende vraag naar kleinfruit bij de consument.

Bron: CBS
Publicatiedatum: