Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Mandarijnen hebben een rustgevende werking

Beter slapen met mandarijn

Hoe gezond zijn mandarijnen en zijn ze gezonder dan een sinaasappel. Hoeveel moet je van ze eten om genoeg vitamine C binnen te krijgen? En waarom zou je van mandarijnen goed kunnen slapen? Alles wat je over mandarijnen wilt weten.

Mandarijnen zijn onlosmakelijk verbonden met Sinterklaas, want net als de goedheiligman komen deze kleine oranje vruchten uit Spanje. Maar oorspronkelijk komt de mandarijn uit China. Mandarijnen waren in China vroeger de hoogste staatsambtenaren. Ze zeggen dat de naamgeving van de mandarijn hier vandaan komt, omdat de mandarijn de vrucht van de rijken was.

Mandarijnen ogen zomers, maar je kunt ze in Nederland vooral in de winter verkrijgen. Dat komt omdat ze enkel verkleuren door de invloed van erg koude temperaturen. Wanneer ze geplukt worden zijn ze nog groen. Van oktober tot februari worden ze ingevoerd van Spanje en Marokko. En dat is te merken, want in elke supermarkt liggen momenteel de netjes mandarijnen voor lage prijzen naar je te lonken.

Kalmerend

Mandarijnen hebben op psychisch én lichamelijk vlak een rustgevende werking. Hier is de schil verantwoordelijk voor, waarin zich essentiële olie bevindt die voor die typische mandarijnengeur zorgt. Deze olie bevat moleculen genaamd esters die zowel een kalmerende als krampstillende werking hebben. Mandarijnolie remt de activiteit van je centrale zenuwstelsel, kalmeert je autonome zenuwstelsel en stimuleert je spijsvertering en je weerstand. Tegen spijsverteringsproblemen kun je capsules mandarijnolie innemen.

Beter slapen

Omdat de olie krampstillend werkt, vergemakkelijkt het de ademhaling. Bij slapeloosheid - ontstaan door spanningen - geeft mandarijnolie rust. Het stopt malende gedachten, reguleert het dag-en nachtritme en zorgt voor een diepere slaap. Je kunt de mandarijnolie verdampen door wat olie op een aromasteentje te druppelen en naast je nachtkastje te leggen.

Vitamine C

Ook het vruchtvlees van de mandarijn heeft goede eigenschappen. Het bevat ongeveer 55 milligram vitamine C per 100 gram vruchtvlees. Bij een sinaasappel is dit respectievelijk 50 milligram per 100 gram vruchtvlees. Als je twee mandarijnen per dag eet, zit je al ruim aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C. Bovendien bevatten de oranje vruchten nauwelijks vet en geen cholesterol, maar wel weer vezels, die belangrijk zijn voor de stoelgang. In een mandarijn zit tevens calcium, die je lichaam beter opneemt dan de calcium in melk

Aderverkalking

Mandarijnen zijn ook een bron van carotenoïden, die in ons lichaam worden omgezet in vitamine A. Deze vitamine zorgt voor de oranje kleur van de vrucht. Uit enkele studies blijkt dat het eten van mandarijnen de kans verkleint op ziektes als diabetes, leverkanker, aderverkalking en beroertes. Hier is vitamine A grotendeels verantwoordelijk voor. Ook beschermen carotenoïden je ogen.

Mooie huid

Mandarijnen beschermen je huid tegen de schadelijke werking van UV-stralen. Ook zou deze vrolijke vrucht rimpels tegengaan. De hoge hoeveelheid vitamine C in mandarijnen houdt namelijk het collageen in de huid op peil. Collageen zorgt voor de stevigheid van de huid. Als je ouder wordt, vermindert de hoeveelheid collageen in je huid, maar dit kun je dus deels tegengaan door voldoende citrusvruchten te eten. Sinaasappels, citroenen en grapefruits hebben namelijk dezelfde werking.

Bron: dokterdokter.nl
Publicatiedatum: