Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Maatregelen voor registeraccountants na ondeugdelijk integriteitsonderzoek in tuinbouw

Drie (forensische) registeraccountants van Deloitte Bijzonder Onderzoek & Integriteitsadvies zijn de fout in gegaan bij een persoonsgericht onderzoek naar mogelijk frauduleus handelen door de (voormalige) directeur van een belangenorganisatie in de tuinbouw. Dat heeft de Accountantskamer uitgesproken. Kern van het verwijt is dat ze hebben gerapporteerd zonder voldoende deugdelijke grondslag, waardoor de in opspraak geraakte directeur zich niet goed heeft kunnen verweren. A.H.M. de Groot RA RI en P.G.M. Vriend RA kregen een berisping opgelegd. Bij J.H.A. van Vliet RA kon worden volstaan met een waarschuwing.

Klager ontslagen

Het onderzoeksteam werd eind 2006 ingeschakeld door de werkgever van de klager, nadat een klokkenluider belastende informatie had verstrekt. Als gevolg van het rapport van de RA's is de klager ruim drie maanden later op staande voet ontslagen. De kantonrechter heeft in een bodemprocedure geoordeeld dat dit ontslag zonder vergoeding 'kennelijk onredelijk' was en alsnog een vergoeding toegekend.

Toegang tot e-mailverkeer

Om te beginnen hebben de drie verzuimd te bevorderen dat de betrokken directeur toegang tot zijn zakelijke e-mailverkeer kon krijgen om zijn verweer voor te bereiden. Hij kon daar niet bij omdat hem de toegang tot het pand van de werkgever was ontzegd.

Vergoeding

In de tweede plaats hebben de RA's de stellige conclusie geponeerd dat de klager een collega een vergoeding van ruim 15.000 euro heeft toegespeeld, zonder dat dat in de salarisadministratie is verantwoord. Zo stellig konden ze niet zijn zonder de rol van het bestuur van de BV te onderzoeken, die een ander licht op de zaak had kunnen werpen, vindt de Kamer.

Sollicitatieprocedure

Ten slotte ging het fout inzake de dubieuze rol die de directeur zou hebben gespeeld in een sollicitatieprocedure door zijn zwager te bevoordelen. De Accountantskamer stelt vast dat die rol beperkt is gebleven tot het tippen van zijn zwager over de vacature en het maken van een selectie uit de sollicitatiebrieven. Nader onderzoek door de accountants had dit kunnen uitwijzen, omdat de klager in zijn reactie op het conceptrapport had aangegeven dat hij geen deel heeft uitgemaakt van een selectiecommissie.

Bron: Accountancynieuws
Publicatiedatum: