Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

"De ene tomaat is gezonder dan de andere"

Dat je voldoende groente en fruit moet eten om gezond te blijven mag je nu toch wel bekend veronderstellen. Minder bekend is dat er tussen verschillende rassen binnen één soort groente of fruit ook verschillen bestaan in de gehalten van de gezonde bestanddelen. "Van die verschillen kunnen veredelaars gebruik maken om nog gezondere producten te maken", zegt moleculair geneticus dr Arnaud Bovy van de Plant Sciences Group. "Naast de bekende antioxidanten, zijn we op zoek naar inhoudsstoffen die een verzadigd gevoel geven, onmisbaar in de strijd tegen obesitas."

"Onderzoek naar de gezondheidsbevorderende eigenschappen van specifieke stoffen in groenten en fruit is lastig", zegt Bovy. "De aanwijzingen voor gunstige effecten zijn vaak gebaseerd op epidemiologische studies, maar het bewijs is moeilijk te leveren omdat het vaak om lange-termijneffecten gaat. Je kunt dus niet 'even' twee appels vergelijken in hun effect op de gezondheid van de consument."
 

Gezondheidsbevorderende stoffen

Bovy en zijn collega’s hebben twee strategieën om toch de gezonde eigenschappen van producten te stimuleren. "Aan de ene kant kunnen we gebruik maken van de natuurlijke variatie in de gehalten van erkende gezonde stoffen in een plant. De bekende antioxidanten zijn daar een goed voorbeeld van. Het blijkt goed mogelijk om te selecteren op die gehalten. Zo hebben we al tomaten ontwikkeld met extra veel van flavonoïden, een groep van natuurlijke antioxidanten. Recent onderzoek geeft aan dat met name andere eigenschappen van flavonoïden dan hun antioxidant werking, voor positieve gezondheidseffecten zouden kunnen zorgen en ook naar die effecten zijn we op zoek.

Verzadiging

Een tweede strategie maakt gebruik van zogenoemde screenings assays die in het medisch en voedingsonderzoek worden gebruikt. Bovy; “Die assays maken gebruik van ‘reporter cellijnen’ die als merker dienen voor chronische ziekten als kanker, diabetes of obesitas. Zo’n reporter cellijn maakt het mogelijk om specifieke stoffen op te sporen die mogelijk zo'n ziekteproces gunstig kunnen beïnvloeden. Zo is recentelijk binnen de sectie Toxicologie (Agrotechnology and Food Sciences Group van Wageningen UR), in samenwerking met BioDetection Systems, de zogenoemde ‘PPAR-assay’ ontwikkeld die reageert op de aanwezigheid van stoffen die het vetmetabolisme en het gevoel van verzadiging beïnvloeden. Als je een groot aantal extracten van, zeg, tomaten op zo'n assay loslaat, kun je kijken of er misschien een tomatenlijn is die eerder een verzadigd gevoel opwekt. Uiteraard is zo’n screenings assay slechts een eerste stap om nieuwe bioactieve componenten op te sporen. Daarna volgt een uitgebreid traject om de gezonde werking van kandidaatstoffen of voedingsproducten goed te onderbouwen."
 

Gebalanceerde voeding

Het onderzoek zal er volgens Bovy niet toe leiden dat er nu ineens tomaten zullen worden geproduceerd die bomvol zitten met één gezondheidsbevorderende stof. “Er is eerder een trend richting evenwichtige producten, met een goede mix van de juiste inhoudsstoffen. In zekere zin verlaten we hiermee een trend richting specialisatie en aandacht voor individuele voedingstoffen en streven we meer naar gebalanceerde voedingsproducten.

Voor meer informatie:
Arnaud Bovy

Bron: Plant Life Special Gezondheid
Publicatiedatum: