Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

The Greenery maakt nieuwe Nature Counts bedrijven bekend

The Greenery heeft vandaag twee nieuwe bedrijven bekend gemaakt die het duurzaamheidspredicaat ‘Nature Counts’ voor de komende drie jaar mogen voeren. De teeltbedrijven Greenco en TW van Noord Tomaten krijgen het predicaat omwille van hun koploperspositie op gebied van ‘Weerbaar Telen’ toegekend.

Weerbaar telen

Beide bedrijven zijn koplopers op het vlak van Weerbaar Telen. Weerbaar Telen is een teeltmethodiek die erop gericht is niet de ‘maximale’ opbrengst in vruchten van de planten te vragen. Hierdoor hebben zij meer kracht en energie om te groeien en zijn ze minder kwetsbaar voor plagen. Een combinatie van maatregelen worden getroffen tijdens het teeltproces. Zo wordt er extra aandacht gegeven aan het wortelmilieu waarin de plant groeit en worden positieve schimmels en biostimulatoren aan het wortelgestet toegevoegd zodat de plant een hoogwaardige weerstand tegen hardnekkige schimmels opbouwt.

Er worden bovendien bijkomende duurzame maatregelen getroffen: een intensief
scoutingprogramma spoort mogelijke insectenplagen en ziekten in een vroegtijdig stadium op; er wordt gebruik gemaakt van kokosmatten als teeltmedium en er wordt gebruik gemaakt van biologische gewasbescherming. Zo ontstaat een krachtige, weerbare plant die schone en vooral lekkere vruchten produceert.

Juryrapport

Het juryrapport roemt TW van Noord Tomaten en Greenco omdat de bedrijven absoluut onderscheidend zijn in de vermindering van het gebruik van niet-biologische
gewasbeschermingsmiddelen. Als één van de weinige bedrijven in Nederland richten zij zich op de biologische bestrijding van schimmelziekten. Op het vlak van niet-biologische bestrijding van fungiciden realiseren zij een reductie van ten minste 90% waardoor ze beiden als koplopers en pioniers genoemd kunnen worden. Naast deze inspanningen op vlak van teeltmethodiek leveren beide bedrijven grote inspanningen die leiden tot een duurzame bedrijfsvoering. Er wordt zorgvuldig met energie omgegaan en de C02-uitstoot wordt verlaagd. Beide bedrijven schenken
daarnaast aandacht aan o.a. het hergebruik van water en het medewerkersbeleid. Zij vervullen ook op die onderwerpen een voorbeeldfunctie.

Nature Counts

Twee maal per jaar kunnen kandidaten toetreden tot Nature Counts. Hun aanvraag wordt beoordeeld door een jury van deskundigen die in hun vakgebied werken aan onderwerpen als o.a. gewasbescherming, gezondheid, C02-gebruik of duurzame handel. Telers of teeltbedrijven die koplopers zijn op het gebied van duurzaamheid kunnen geselecteerd worden voor het initiatief. De thema’s People en Planet zijn daarbij bepalend. Kandidaten worden beoortleeld op de criteria Energieverbruik, Gewasbescherming, Natuur en landschap, Transparantie, Afval, Water en Medewerkers. Om deel uit te kunnen maken van Nature Counts moeten kandidaten uitzonderlijk scoren op één van de thema’s en goed op de andere thema’s.
Publicatiedatum: