Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"prima kwaliteit maar maten blijven achter"

Florida citrusseizoen later van start

Het Florida citrusseizoen is later van start gegaan, met name door vertraging van de bloeiperiode vanwege vorst in december en januari. Dit heeft ervoor gezorgd dat het seizoen 3 tot 4 weken later dan anders begint. "De kwaliteit is goed maar de maatvoering is achter gebleven", ldus David Mixon van het Amerikaanse bedrijf Seald Sweet. Dit komt ook omdat de vraag vanuit de markt is gedaald waardoor veel bomen niet continu geoogst worden de maatvorming achter blijft.

De volumes van dit seizoen zijn volgens David dan ook niet wat ze ervan verwachten. "Maar het jaar is nog jong dus we hopen dat de maten nog zullen toenemen. We zullen dan de volumes die we voor ogen hadden ook kunnen verschepen, maar wel veel later dan anders." Vanwege de beperkte oogst zijn de prijzen wel stabiel gebleven.

Het land heeft al jaren te maken met citrus greening en doet er alles aan om deze ziekte te bestrijden. Dit betekent wel dat de prijzen stijgen en dat het voor telers lastig wordt om uit de kosten te komen. De continue daling van het areaal zorgt voor steeds minder productie en men verwacht dat er nieuwe aanplant niet zal plaatsvinden zolang er geen oplossing wordt gevonden om citrus greening tegen te gaan.

Belangrijke exportbestemmingen voor Florida citrus zijn Japan en Europa. De strenge eisen in Europa leiden er wel toe dat er minder fruit die kant op gaat en markten die 'gemakkelijker' te benaderen zijn voor de VS zullen dan ook blijven.


Contact:
David Mixon
SealdSweet
[email protected]