Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Kees Heegsma: "KCB-gedoe beperkt afzetmogelijkheden Rusland"

Goede vraag naar wortelen; kwaliteit voor lange bewaring onzeker



Tholen - De worteloogst voor de bewaring loopt richting het einde. "De oogst is door de weersomstandigheden de afgelopen maanden niet zonder horten en stoten gegaan. Het was problematisch om het product van het land te halen. Toch zijn er niet minder kisten per hectare geoogst, alleen de netto-opbrengsten zullen lager gaan worden", vertelt vollegrondsgroentenhandelaar Kees Heegsma uit Lemmer. Desondanks is hij positief gestemd over de markt. "De vraag is goed. Voor de tijd van het jaar hebben we al boven verwachting veel handel gedaan!"



"De weersinvloeden hebben hun uitwerking gehad op het product en de houdbaarheid van het product. De proefspoelingen in januari zullen meer duidelijkheid geven, maar het is duidelijk dat er product is, dat niet aan de verwachtingen voldoet. De tijd moet uitwijzen of de wortelen goed genoeg zijn om te bewaren", zegt Kees.



"De meeste peen wordt momenteel geƫxporteerd naar Oost-Europa en Rusland. Maar het gedonder - want dat is het gewoon - van het niet accepteren van de KCB-keuringscertificaten beperkt de afzetmogelijkheden naar Rusland wel. Daar hebben we nu al sinds half mei mee te maken en dat moet maar eens afgelopen zijn."



Het prijsniveau ligt momenteel op een niveau van 8/9 cent voor het veldgewas (vuile wortelen) en voor het gewassen product -afhankelijk van de kwaliteit - tussen de 13 en 17 cent. "Landen om ons heen hebben hetzelfde weer gehad en hebben daarom met dezelfde problemen te maken. Dat schept ook wel kansen voor de Nederlandse handel. De start is positief geweest en ook vind ik de stemming positief", zegt de handelaar.



Kees gelooft niet direct in een stijgende vraag richting Sinterklaas. "Volgens mijn zoontje van vier lag de wortel die hij in de schoen had gestopt voor Americo de volgende dag weer in de koelkast!"



Voor meer informatie:
Kees Heegsma
Heegsma BV
Straatweg 74
8531 PZ Lemmer
Tel: 0514-569224
Fax: 0514-569397
www.heegsmabv.nl