Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Sector Groenten & fruit: vrijstelling bij heffing tot 125 euro

Het Productschap Tuinbouw verhoogt voor het aangiftejaar 2011 de vrijstellingsdrempel voor de sector groenten en fruit naar 125 euro. Tot dit bedrag hoeven telers en handelaren in deze sector geen heffing af te dragen. Het PT-bestuur volgde deze week met dit besluit het advies van de PT-sectorcommissie Groenten & fruit. Uitzondering op deze regel vormen de vollegrondsgroententelers. Die sector wil zelf geen ondergrens hanteren.

De maatregel is bedoeld om voor zowel ondernemers als het PT de (administratieve) lasten te verminderen. De vollegrondsgroenteteelt zag hierdoor de heffingopbrengst zo ver afnemen, dat amper budget beschikbaar zou blijven voor collectieve investeringen in vooral het oplossen van (teelt)technische problemen in de industrieteelten. Gelet op de financiële situatie op veel bedrijven en de afnemende behoefte aan collectieve financiering van sectoractiviteiten, verzoekt LTO-Vollegrondsgroenten de heffingen voor de vollegrondsgroenten over 2011 wel 10% te verlagen ten opzichte van 2010. Dit zal in een nader besluit aan het PT-bestuur worden voorgelegd. Alle andere heffingen in de sector groenten en fruit blijven op hetzelfde niveau als in 2010. In 2011 wil de groenten- en fruitsector via het PT in totaal bijna 15.250.000 euro investeren in vele tientallen projecten.

In de sector groenten en fruit bestaat de heffing uit een deel algemene heffing en een deel bestemmingsheffing. De hieronder vermelde tarieven zijn de optelsom van deze delen.

Handel in groenten en fruit

Handelaren in groenten en fruit betalen een heffingsbedrag gebaseerd op de waarde van de aangekochte groenten en fruit (voor zover niet afkomstig uit andere EU-landen). Het te betalen heffingspercentage over de aankoopwaarde is 0,05. Voor handel in uien bedraagt de heffing 14,15 euro per 100 ton aangekochte uien (netto kilogrammen).

Verwerkte groenten

Voor verwerkers van groenten en fruit is de heffingsgrondslag de omzet van de verduurzaamde groenten en fruit. Voor vrijwel alle verduurzaamde producten is het heffingspercentage 0,047. Voor verduurzaamde champignons is het percentage 0,062.

Glasgroententeelt

Telers van aubergines, komkommers, paprika’s en tomaten betalen 1.275 euro per hectare. Voor andere glasgroenten (inclusief meloenen) bedraagt de heffing in 2011 713 euro per hectare.

Vollegrondsgroenten

Bij de vollegrondsgroenten gelden de hieronder vermelde heffingstarieven. Op verzoek van LTO-Vollegrondsgroenten kunnen genoemde heffingen nog met 10% worden verlaagd bij nader besluit van het PT-bestuur.Fruit

Voor fruit zijn de tarieven als volgt:*


Paddenstoelen

Voor telers van eetbare paddenstoelen bedraagt de heffing over 2011 0,052 procent van de omzet. Daarnaast geldt voor champignons een areaalheffing van 0,87 euro per vierkante meter per teeltlaag. Voor ‘andere’ paddenstoelen geldt geen areaalheffing.

Uitgangsmateriaal

Voor telers van uitgangsmateriaal is de omzetheffing 0,08 procent.

Voor meer informatie neemt u contact op met Geert Pinxterhuis, tel. 079 3470651 of u bezoekt onze website op www.tuinbouw.nl
Publicatiedatum: