Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

EU tweede grootste perenproducent ter wereld

Na China is de Europa 's werelds tweede grootste producent van peren. De algemene commerciële productie in 2010/11 wordt geschat op 2,2 miljoen ton, dat in vergelijking met vorig jaar 14% is gedaald. Dit is grotendeels te wijten aan lagere opbrengsten als gevolg van ongunstige weersomstandigheden. Alleen de productie in Spanje is naar verwachting gestegen met 11%. Niet-commerciële productie in 2010/11 zal naar verwachting 20% lager zijn dan vorig jaar. Lagere beschikbaarheid door verminderde productie en kleinere voorraden zal naar verwachting een positieve invloed hebben op de prijs.

De meerderheid van de perenhandel vindt plaats binnen de EU. In de afgelopen 5 jaar werd ongeveer 550.000 ton verhandeld binnen de EU, en 350.000 ton werden geïmporteerd vanuit andere landen. Bijna driekwart van de import komt uit Argentinië en Zuid-Afrika. Chili is de op twee na grootste leverancier van peren aan de EU. Handel met deze drie landen vindt voornamelijk plaats tussen februari en juli.

Naar verwachting zal de export van peren afnemen in vergelijking met vorig jaar. Dit is te wijten aan de lagere beschikbaarheid door productiedaling. De belangrijkste exporterende landen blijven België en Nederland die samen goed zijn voor tweederde van de totale uitvoer. De toonaangevende exportmarkt voor de EU is Rusland, die voor bijna 70% van de afname verantwoordelijk is.

Klik hier voor het volledige rapport (Engelstalig)