Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Slechte oogst zorgt voor prijsstijging sinaasappelsap en appelsap

Tegenvallende oogsten in de landen waar sinaasappels en appels worden geteeld maken dat de prijzen van sinaasappelsap en appelsap de komende tijd gaan stijgen. Dit meldt de Nederlandse Vereniging Frisdranken, Waters, Sappen (FWS) naar aanleiding van negatieve berichten over de oogst van sinaasappels en appels.

Voor sinaasappelsap geldt dat Brazilië, de grootste producent ter wereld, al 2 jaar lang flink lagere oogsten heeft gehad. Vorig jaar bleven de prijzen nog redelijk stabiel, omdat er grote voorraden waren. Dit jaar zijn die voorraden er niet meer en moet er vanwege de schaarste meer worden betaald. Daarbij komt dat Florida, de 2e producent, last heeft gehad van vorst, waardoor de productie lager is dan vorig jaar.

De redenen voor de stijging van de appelsapprijzen zijn tegenvallende oogsten in Polen, Duitsland, Italië, Hongarije, Oekraïne en China en een sterke vraag naar tafelfruit waardoor te weinig appels voor sapverwerking aangeboden worden. Daarnaast investeren fruittelers in midden Europa en China in koelcellen voor fruitopslag waardoor ze hun appels lang goed kunnen houden en niet meteen aan de sapindustrie hoeven te verkopen.

Hoeveel duurder sinaasappelsap en appelsap zullen worden is nu nog niet te zeggen. Dit is mede afhankelijk van hoe scherp de vruchtensapfabrikanten hun sappen weten in te kopen.

bron: FWS
Publicatiedatum: