Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"prijzen Clementines dramatisch gedaald"

Interessant seizoen Marokkaans citrus

Tholen - Na een bijzonder goede start van Marokkaanse Clementines met zeer goede prijzen, vooral op de Russische markt, is de vraag nu totaal ingezakt. Dit zegt Jan van der Voort van Anaco Greeve. Volgens hem is de oorzaak een beetje onduidelijk, maar er is een vroege start gemaakt vanwege een goede mandarijnenmarkt van het zuidelijk halfrond, wat een van de oorzaken zou kunnen zijn.

Het Clementine-seizoen is 2 à 3 weken eerder van start gegaan. "In vergelijking met vorig jaar is er dit seizoen al 20.000 ton meer geëxporteerd", aldus Jan. "Ook de lichte kleur of nieuwe variëteiten die minder van smaak zouden zijn en de milde temperatuur voor de tijd van het jaar in Rusland kunnen meespelen." Hij vertelt dat de prijzen tot een dramatisch laag niveau zijn gedaald.Afzetmarkten voor Marokko blijven hetzelfde met als speerpunten Canada en Rusland. Jan laat weten dat er elk jaar wel wat meer wordt geëxporteerd. Hij vertelt dat er in Rusland veel meer afnemers zijn door het wegvallen van grote spelers zoals Sunway, wat betekent dat er onderling grotere concurrentie zal zijn. "Bovendien is er dit jaar een aanvang gemaakt met een directe containerlijn tussen Agadir en Sint Petersburg. Iedere week worden er circa 200 containers verladen."

Marokko exporteert verder veel citrus naar de traditionele landen in Europa. "Men heeft begin dit seizoen de nadruk willen leggen op Nederland met alle gevolgen van dien. Ook is men sinds enkele jaren begonnen met Verre en Midden-Oosten", aldus Jan.Hij vertelt dat de Marokkanen blijven investeren. Zo bouwt men vooral rondom Agadir aan nieuwe pakstations en nieuwe plantages waar veel mandarijnensoorten, zoals Afourer en Nadorcotts worden geplant. Opmerkelijk is volgens hem dat er geen sinaasappelen worden aangeplant. "Helaas wordt er in Berkane niet veel geïnvesteerd waardoor de kwaliteit van het fruit niet altijd even betrouwbaar is. "Als men daar zou doen wat men in Agadir doet, zou het er volgens hem anders uit kunnen zien. "Qua smaak blijven zij immers de beste."

"Het wordt dus weer een heel interessant citrusseizoen en hopelijk zal men verstandig omgaan met deze huidige marktsituatie", besluit hij.

Voor meer informatie:
Jan van der Voort
Anaco Greeve
ABC Westland 666
2685 DH Poeldijk
Tel.: (0174) 21 02 00
Fax: (0174) 21 39 79
www.anacogreeve.nl
E-mail