ruimingsschema langzaamaan begonnen

Lastige hardfruitmarkt ondanks positieve geluiden

Tholen - Na enkele moeizame jaren is de hardfruitmarkt dit seizoen weer positief gestemd. Naast het koude voorjaar speelt ook het beurtjaareffect mee waardoor de oogst dit jaar kleiner is. Door het overzichtelijke aanbod liggen de prijzen over het algemeen hoger dan in voorgaande jaren.

Toch ziet de markt er volgens de handel niet overdreven rooskleurig uit. "De prijzen zijn dan wel beter maar om alle kosten te dekken nog steeds aan de lage klant." Daarnaast wordt er volgens hen door de grotere retailketens flink gestunt waar plaatselijke supermarkten de dupe van zijn. "Nu er op de A-merken geen marge meer valt te halen gaan men het in het verssegment proberen."

Dit geldt voor de binnenlandse markt maar ook de export gaat volgens de handel niet van een leien dakje. Rusland is een belangrijke markt maar volgens hem op het moment verre van stabiel. "Sinds mei accepteert Rusland formeel ook geen keuringscertificaten meer van het KCB waardoor veel fruit met omwegen naar deze markt gaat."

Verder ziet men dat ondanks alle positieve geluiden de zachtjesaan wel aan het ruimingsschema wordt begonnen. "In een jaar van kleinere oogst en minder fruit aan de bomen kan de houdbaarheid ook minder zijn. Bepaalde partijen laten het niet toe er lang mee te speculeren. Dan leveren we liever nu goed fruit tegen een lagere prijs dan dat we later in de problemen komen."

Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.