Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Boterzachte schorseneer en knolselder met pit

Flandria herontdekt vergeten groenten

Flandria nam drie jaar geleden schorseneren in zijn gamma op in het kader van een campagne om ‘vergeten’ groenten te herontdekken. De Flandria-kwaliteit van deze typische wintergroente moest voor een opwaardering in de versmarkt zorgen. Knolselder wordt het hele jaar aangevoerd, maar is toch ook een typische seizoensgroente. De piekperiode ligt tussen oktober en februari.

Herwaardering ‘vergeten’ groente

Wie kent nog de smaak van verse schorseneren? Omdat het schoonmaken van de lange, dunne, witte wortels met een bruine, ietwat plakkerige schil wat tijd en moeite kost, geraakten schorseneren in de (winter)keuken de laatste twintig jaar in onbruik. Jammer, want onder het minder aantrekkelijke uiterlijk schuilt een heerlijke groente met een boterzachte en ietwat zoete smaak.

Schorseneer is een echte vollegrondsgroente van bij ons en is heel de winter vers van het veld te verkrijgen. Geschild zien ze er als een asperge uit, en de zacht nootachtige, kruidige smaak komt in de buurt. Ook voor schorseneren geldt dat niets boven de smaak van vers gaat. Een goede reden voor Flandria om schorseneren in het Flandria-groenteaanbod een te plaats te geven en zo de handel en de consument de kans te bieden om deze heerlijke wintergroente opnieuw te leren appreciëren.

Enkele LAVA-veilingen - Mechelse Veilingen en REO Veiling - bieden Flandria-schorseneren ook voor de versmarkt aan. Zij verwachten voor de periode oktober tot december globaal 140 tot 160 ton Flandria-schorseneren. Er is nog aanvoer tussen januari en maart.

Alleen de beste

De kwaliteitscriteria voor Flandria zijn niet gering. Alleen de beste kwaliteit van wat de Belgische schorseneertelers produceren, is goed genoeg voor Flandria. Schorseneren met het Flandria-keurmerk worden met de hand gerooid. Sortering gebeurt volgens doormeter van de wortel. Voor Flandria zijn ze minstens 18 mm dik en 27 cm lang.

Bijkomende kwaliteitsvereisten:
  • vers en gezond uiterlijk
  • zeer regelmatige vorm en onvertakt
  • intact en glad
  • zeer uniforme dikte per verpakkingseenheid
  • zeer goed verzorgd
De groente wordt op de LAVA-veilingen onderworpen aan een kwaliteitskeuring, een controle of het product voldoet aan alle productnormen zowel op het vlak van kwaliteit als verpakking. Flandria-schorseneren worden verpakt in langwerpige plastic zakken met het Flandria-kwaliteitslabel. De producenten leveren aan de LAVA-veilingen standaard 12 zakken van 1 kg in medium-Europoolkist.

Heerlijke, gezonde groente

Deze groente die het niet van zijn uiterlijk moet hebben, verbergt wel een heerlijke smaak en is supergezond. Schorseneren zijn, zoals veel groenten, rijk aan vezelstoffen en hebben een lage, calorische waarde. Ze bevatten nuttige voedingsstoffen zoals vitamine C, ijzer en inuline, het koolhydraat dat goed zou zijn tegen slechte cholesterol. Inuline heeft ook een positieve invloed op de darmfunctie.
 
Belangrijk verkoopsargument: Flandria-schorseneren gebruiksvriendelijker
Bewaar de zakken met Flandria-schorseneren in een gekoelde omgeving bij een temperatuur van 1 °C tot 3 °C. Stal ze in de winkel altijd uit in de originele verpakking. Creëer met schorseneren, kolen, knolselder en aardappelen een typische wintergroentehoek in het groenterayon. Laat klanten de smaak en de culinaire mogelijkheden (her)ontdekken en stel Flandria-receptenfiches met typische wintergerechten ter beschikking. Dit brengt klanten op leuke ideeën om in de keuken aan de slag te gaan. Verse schorseneren kunnen thuis ongeveer een week in de originele zak in de koelkast worden bewaard. Op een droge, koele plaats kan dit zelfs tot twee weken.

Informeer over het gebruiksgemak. Flandria-kwaliteit maakt deze groente immers veel gebruiksvriendelijker. Flandria-schorseneren zijn recht en hebben overal een gelijkmatige dikte; zonder zijvertakkingen dus. Het schoonmaken gaat met een dunschiller en gehandschoend gemakkelijk en snel. Geef deze handige tip mee aan klanten en stimuleer zo de verkoop van deze lekkere seizoensgroente.

Ideale wokgroente

Kooktips zijn voor de klant mooi meegenomen om deze ‘vergeten groente’ op de juiste manier klaar te maken. Na het schillen kunnen schorseneren best in water met citroensap worden gelegd om bruinverkleuring te voorkomen. Melk aan het kookwater toevoegen, houdt de schorseneren mooi wit.

Schorseneren koken en serveren met een (kaas)sausje is de populairste manier. De smaak is mild, zoetig en boterzacht. Omdat de groente een zachte smaak heeft, zijn er ook vele combinaties met andere producten mogelijk. Suggereer klanten Flandria-schorseneren als wokgroente met andere groenten. Serveer klanten een romig dipsausje van geraspte schorseneren als proevertje. Puree van schorseneren met vis is een lekkere én gezonde combinatie. Kortom, een veelzijdige groente.

Bron: Flandriamail
 
Publicatiedatum: