Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Goede naam Westland onnodig besmeurd

"Uitkerings- en belastingfraude en illegale tewerkstelling: bij tuinders en uitzendbureaus in het Westland wordt nog steeds op grote schaal de hand gelicht met de regels”, stelt een persbericht van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid van vorige week. De controles zijn uitgevoerd door het Westland Interventieteam. Wordt de goede naam van Westland onnodig besmeurd, vraagt Het Hele Westland zich af.

Het Westland Interventieteam (WIT) is een samenwerkingsverband van een groot aantal organisaties, waaronder de belastingdienst, het UWV, de politie en gemeenten. Het wordt aangestuurd door de Arbeidsinspectie. Het WIT controleert behalve in het Westland ook in andere gebieden in Zuid-Holland. Magda de Vetten (woordvoerder Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid): “Als het gaat om illegale arbeid zien we in het WIT-gebied na een sterke afname in 2006 de afgelopen jaren weer een lichte toename van fraude. In 2009 overtrad 26% van de gecontroleerde bedrijven op een of andere manier de regels. In de tuinbouw in de rest van het land gaat het om een percentage van 10. Van álle bedrijven uit allerlei sectoren die wij in heel Nederland in 2009 gecontroleerd hebben, had 17 procent illegale werknemers in dienst.”

Imago Westland

Jos van der Knaap (voorzitter LTO Glaskracht Westland) slaakt een diepe zucht bij het lezen van het bericht: “Dit brengt enorme schade toe aan het imago van Westland en de sector. Op deze manier wordt alle opgebouwde credits in één klap afgebroken. En dan te bedenken dat het om slechts een paar figuren gaat die dit veroorzaken. Verreweg het grootste deel heeft het goed geregeld, controle van papieren, handelen volgens de CAO en bieden een goede huisvesting met controle daarop.” Loco-burgemeester Bram Meijer. “Overtredingen moeten worden aangepakt. Het Westland Interventieteam heeft dus een duidelijke functie. Natuurlijk draagt dit niet bij aan het imago van Greenport Westland. De hele sector wordt over één kam geschoren, terwijl de meeste tuinders zich wel aan de regels houden. Er gebeurt zoveel moois in onze Greenport. Het is heel jammer dat fraudezaken de aandacht daar vanaf leiden. Dit past niet bij het innovatieve, duurzame karakter van Greenport Westland.”

Ook uitzendbureaus krijgen in het bericht een veeg uit de pan. Harry van Heijningen (Greenport People): “De uitzendbranche heeft in samenwerking met verschillende sectoren een certificering in het leven geroepen. Er zijn zo’n 7000 uitzendbureaus. Daarvan zijn er zo’n 2500 gecertificeerd. Ruim 1.000 bureaus zijn aangesloten bij de brancheorganisatie. Die stellen een strenge certificatie van de Stichting Normering Arbeid (SNA) verplicht. Hiermee kunnen de bonafide uitzendbureaus zich duidelijk onderscheiden en is het voor bedrijven onnodig om risico’s te lopen.”

WIT

De afkorting WIT is wellicht leuke woordspeling - je mag de bedenker zeker een pluim voor creativiteit geven - maar daar houdt het toch mee op. De naam ‘Westlands Interventieteam’ brengt de gemeente Westland direct in verband met fraude, los of dat eventueel het geval is. De Vetten:. “Toen het WIT ongeveer tien jaar geleden van start ging, was het alleen actief in die streek. Vandaar de naam. Later zijn daar enkele gebieden aan toegevoegd. We hebben nooit overwogen om de naam te veranderen.” Van der Knaap: “We hebben de indruk dat het een bewuste strategie is van de arbeidsinspectie. Men wil kennelijk duidelijk maken dat deze praktijken niet lonen. Teleurstellend dat men hiermee schade berokkent aan een sector waar de bedrijven het overgrote deel het goed doet. Een sector die in het regeerakkoord wordt benoemd als één van de economische speerpunten in de komende periode en die in hoge mate bijdraagt aan de betalingsbalans en de welvaart in Nederland. Sociale zaken zou eens na moeten denken hoe het beter en effectiever kan, LTO Glaskracht wil daar graag in meedenken. Inmiddels hebben wij afspraken met de Arbeidsinspectie gemaakt om de cijfers gespecificeerd te krijgen.”

Van Heijningen: Fraude schaadt keihard het imago van Westland. Wie de fout ingaat moet zich dat goed realiseren. Maar het WIT controleert veel meer dan Westland en is volgens mij een operatie van vooral landelijke overheden. Opvallend dat het bericht over het Westland Interventieteam de landelijk pers haalt; het gaat niet alleen over Westland. Dat deze club het Westland Interventieteam heet steekt mij zeer.”

Ook Remmert Keizer (GreenJob/fractievoorzitter GemeenteBelang Westland) is gepikeerd. “De naam Westland Interventieteam is inderdaad erg schadelijk voor het imago van het Westland en het glastuinbouwcluster. Als nu al zoveel jaar blijkt dat een deel van de uitzendbranche het maar blijft proberen om te frauderen dan zou je je toch moeten afvragen of het oude vergunningsstelsel weer opnieuw leven ingeblazen zou moeten worden. Sowieso zouden de naam en de afkorting moeten verdwijnen; fraude wordt niet alleen in Westland gepleegd. En is het wel Westland? De meeste uitzendbureaus zijn gevestigd in Den haag en voeren alleen de werkzaamheden uit in Westland. Mede naar aanleiding van eerder gestelde vragen van Progressief Westland, zal ik de gemeente hier vragen over stellen.”

Bron: Het Hele Westland
Publicatiedatum: