Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Geen schade door dumping in verleden; wel importheffing vanaf vandaag

Einduitspraak in vermeende dumpingzaak Hollandse paprika’s op Canadese markt

Tholen - Gisteren vond de einduitspraak plaats in de zaak die de 'Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) had aangespannen tegen de Nederlandse paprika-exporteurs vanwege vermeende dumping van Hollandse paprika's vorig jaar op de Canadese markt. Canada stelde daarom vorig jaar een voorlopige importheffing van 95% op Nederlandse paprika's vast.

Het 'Canadian International Trade Tribunal' (CITT) heeft gisteren uitgesproken dat er geen schade door dumping in het verleden is ontstaan, maar stelt wel een risico op schade in de toekomst vast. Dit heeft als gevolg dat eventuele anti-dumpingheffingen die tot op de dag van gisteren zijn betaald, worden terugbetaald, maar dat vanaf vandaag de heffingen van toepassing zijn.

"Verbazingwekkend dat ze in de toekomst kunnen kijken, terwijl dat de case niet was", zegt export manager Piet Boon van Van Rijn in een eerste reactie. "De heffing zal vanaf vandaag 193% voor een ieder bedragen. Er kan nog bezwaar worden gemaakt worden tegen deze uitspraak met overigens hoge kosten en een hoop gezeur vandien. Dat er hierdoor voor Canada veel meer industriƫle schade ontstaat, omdat er nu veel meer via de VS zal gaan, heeft blijkbaar geen invloed gehad."

"Wij gaan nu kijken met de Hollandse exporteurs of er nog stappen ondernomen gaan worden", zegt Inge Ribbens van Frugi Venta. "Dat kan echter wel een hoog kostenplaatje met zich meebrengen. Ook is de vraag of het wat uitwerkt, maar dat gaan we op korte termijn overleggen. Individueel kunnen de exportbedrijven nog proberen onder de heffing van 193% uit te komen, waarbij ze een uitgebreide procedure ingaan. De vraag is of ze dat willen, want ook bij een importheffing van 95% was export niet meer te doen."
 
Voorzitter Len Roozen van de Ontario Greenhouse Vegetable Growers (OGVG) toont zich in een persbericht opgelucht na de uitspraak. "Onze telers willen concurreren op basis van eerlijke handelspraktijken, en dit geval toont aan dat wij gelijke kansen hebben." De Hollandse paprika's zullen de komende vijf jaar aan een heffing worden onderworpen.