Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
FNV en LTO Glaskracht pleiten voor verschillende aanpak

CAO-politie oplossing voor illegale arbeid in tuinbouw?

Tholen - Actueler was het debat over illegale arbeid in de tuinbouw bijna niet te plannen. Eerder deze week publiceerde de Arbeidsinspectie cijfers dat het Westlands Interventie Team bij maar liefst 26% van de 641 onderzochte bedrijven in de tuinbouw illegale werknemers had aangetroffen. Vakbondsvertegenwoordiger Wim Baltussen (FNV) en Nico van Ruiten van LTO Glaskracht gingen tijdens de Horti Fair met elkaar in debat over de oplossingen.


Links Wim Baltussen (FNV), rechts Nico van Ruiten (LTO Glaskracht)

"We zijn geschrokken van de cijfers van het WIT-team, want elk geval is er één te veel, maar we moeten de cijfers wel in perspectief zien", begon Van Ruiten. "Zo waren de onderzochte bedrijven verdacht en gaat het in totaal om een heel klein percentage, dat het voor het overgrote deel van de tuinbouwondernemers verpest."

Baltussen zag wel wat in de oprichting van een CAO-politie, omdat volgens hem een steeds groter deel van de markt in handen komt van malafide uitzendbureaus. "Maar daar gaan bij het LTO de haren altijd van overeind staan", wist de FNV'er. Daar voelde Van Ruiten inderdaad niks voor. "Wij geloven in de eigen verantwoordelijkheid van de sector."

Volker van Vuurde van uitzendbureau Holland Contracting, hoofdsponsor van de debatten in het House of Technologie, vond dat de uitzendsector de laatste vijftien jaar wel degelijk stappen vooruit had gemaakt. Hij pleitte voor openbaarmaking van de namen van frauderende bedrijven. Die 'naming and shaming' zagen de debaters beiden ook wel zitten.