Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Universiteit Gent zet Ghent Bio-Economy op

De Universiteit Gent in België heeft het nieuwe multidisciplinaire onderzoeksconsortium Ghent Bio-Economy opgezet voor de ontwikkeling van tweede generatie biobrandstoffen, nieuwe bioproducten zoals bioplastics, biodetergenten en biomaterialen. Op 8 oktober werd het consortium officieel voorgesteld. Het betreft een multidisciplinair onderzoeksconsortium dat bestaat uit biotechnologen, bio-ingenieurs, economen en sociale wetenschappers. Ghent Bio-Economy is één van de vijf speerpunten die recent door Universiteit Gent werden gedefinieerd als zwaartepunt inzake onderzoek en dienstverlening.

Het multidisciplinaire onderzoeksplatform richt zich op de versterking van de interactie tussen de groene en witte biotechnologie, wat tot aanzienlijke wetenschappelijke vooruitgang moet leiden. Daarnaast is er binnen het team expertise voor de thermochemische conversie van biomassa. Verder is er ook maatschappelijke expertise ingebracht om de economische, ecologische en ethische consequenties van de zich ontwikkelende biogebaseerde economie te bestuderen.

Het consortium beoogt een hoge mate aan samenwerking tussen de verschillende disciplines en wil dat bereiken door middel van één onderzoeksproject met hoge maatschappelijke en economische impact, namelijk de ontwikkeling van een koolstof negatieve biogebaseerde economie. Dit onderzoeksproject is omvat zowel fundamenteel basisonderzoek, demonstratie activiteiten via veldproeven en pilots als maatschappelijk gericht onderzoek. Via een sterke interactie tussen de groene en witte biotechnologie kan een brede waaier aan producten, biomaterialen en biobrandstoffen worden geproduceerd. Alle overblijvende biomassa wordt vervolgens thermochemisch omgezet in 'biochar', dat als bodemverbeteraar in de landbouw benut kan worden.

Het consortium omvat 13 promotoren uit 5 faculteiten en zal worden gekoppeld met het IOF consortium Ghent Bio-Energy Valley. Het project heeft een totaalbudget van bijna 2,6 miljoen euro. Het consortium zal aanzienlijk in communicatie investeren, teneinde studenten, onderzoekers en bedrijven aan te trekken.

Bron: Universiteit Gent
Publicatiedatum: