Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Spanje: biologisch areaal Almeria verdubbeld

De Spaanse provincie Almeria speelt een steeds grotere rol in de biologische productie. De afgelopen jaar is een continue groei geregistreerd, zowel in areaal als in het aantal exploitanten en bedrijven. Relatief is de biologische fruitteelt het snelst gegroeid. In 2008 lag het areaal nog op 277 hectare, in 2009 lag dit al op 550, bijna 100 procent meer dus.

Een bedrijf dat vooroploopt in de verandering van de productiewijze is de boerderij Los Frailes, van Alhama de Almería. Hier worden onder meer druiven en citrus geteeld. Recentelijk heeft de familie Marín hoog bezoek gehad. Het ging om afgevaardigde van Landbouw en Visserij, Juan Deus, de burgemeester van Alhama Francisco José Gil en Mabel Salinas van het secretariaat van 'Rural and the Ecological Producion'. De inspanningen van de familie om op een traditionele manier te produceren worden erg gewaardeerd. Deze inspanning heeft in 2005 geleid tot de omschakeling naar biologische landbouw. Sinds vorig jaar is het bedrijf officieel geaccrediteerd.

Eind 2009 werd in de provincie Almeria op bijna 37.000 hectare biologisch geproduceerd. Dit komt neer op een stijging van 3,3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Van deze 37.000 hectare is meer dan een derde bestemd voor amandelteelt (14.500 hectare), bijna 5.000 voor granen en peulvruchten en op 1.340 hectare wordt groente en aardappel geteeld. Citrus groeit op 1.180 hectare en 970 hectare is bestemd voor olijfbomen.

Er zijn 1.744 telers actief en 69 verwerkers. Dit is een aandeel van 20 procent van de gehele gemeenschap. Het aantal bedrijven is vergeleken met 2009 met 5,1 procent gestegen. De groei is voornamelijk te verklaren door het gestegen aantal verwerkers. Dit aantal steeg binnen een jaar van 49 naar 69.