Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Het Fruitpaleis wint in categorie Ambulante Handel

Eet-Idee Koot winnaar verkiezing Beste Groenteman van Nederland

Voor de finalisten in de verkiezing tot beste groenteman van Nederland bleef het spannend tot de laatste minuut. Onder de bezielende leiding van Meesterkok Rudolf van Veen legden de deelnemers in de twee categorieën Gevestigde Handel en Ambulante Handel een aantal proeven van bekwaamheid af gevolgd door een kennisquiz.

Klik hier voor de fotoreportage van de verkiezing

De verkiezingen werden georganiseerd door AGF Centrum voor Kennis en Ontwikkeling (CKO), in samenwerking met AGF Detailhandel Nederland (ADN), Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH), Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en Hoofdbedrijfschap Agrarische Groothandel-Commissie Groenten en Fruit (HBAG) en gesponsord door de telersgroep Dutch Specials en het Groenten en Fruitbureau.De finalisten in de categorie gevestigde handel waren: Eet-Idee Koot, Den Haag, Greenshop van Appeven, Valkenburg en Marco’s Groente & Fruit (elke dag versss), Julianadorp. In de categorie Ambulante Handel waren de finalisten: Het Fruitpaleis, Alphen a/d Rijn, Pieter van Vliet, Rijnsburg en R.A. van Dalen, Harderwijk.

De jury bestond uit: Christ Manders, ondernemer en AGF docent SVO; Natasja Kruts, onderneemster ambulante handel en Ad Berends van het Groenten en Fruitbureau.

Na een korte introductie door Martin Stolwijk van CKO nam Meesterkok Rudolf van Veen op zijn onnavolgbare en met kennis doorspekte presentatie voor zijn rekening.
Praktische opdracht 1: het vervaardigen van een smoothie. Hierbij dienden receptuur en calculatie aan de jury te worden overlegd en behalve smaak werd gelet op presentatie en verkoopbaarheid. De deelnemer die het best scoorde met een opdracht kon hiermee de zilveren appel verdienen.

Klik hier voor de fotoreportage van de verkiezing.

De zilveren appel voor de beste smoothie gevestigde handel ging naar Marco's Groente & Fruitpaleis (elke dag versss.nl) uit Julianadorp met hun smoothie "Toffe Peer" – op basis van gestoofde peren De zilveren appel voor de beste smoothie ambulante handel ging naar Het Fruitpaleis, Alphen a/d Rijn met hun smoothie "De smaak van Alphen" – op basis van zachtfruit en chilipepers.Praktische opdracht 2: Gevestigde Handel: kook een volwaardige en gezonde maaltijd met minimaal drie producten van Dutch Specials. Ook hierbij dienden receptuur en calculatie aan de jury te worden overlegd en werd gelet op smaak, presentatie en verkoopbaarheid.

De zilveren appel voor de beste kookopdracht ging naar Marco's Groente & Fruitpaleis (elke dag versss.nl) uit Julianadorp met hun Hollands Herfstpotje, een stamppot van aardappelen, ui, sweetpoint paprika’s, champignons, bolcourgettes en gegaard rundvlees met tahoon cress als garnering.

Praktische opdracht 2: Ambulante Handel: Maak met de producten van Dutch Specials een marktkraam op. De jury beoordeelde niet alleen de uitstalling maar testte de medewerk(st)ers van elk team ook op vakkennis over de uitgestalde producten.

De zilveren appel voor beste presentatie ging naar Het Fruitpaleis, Alphen a/d Rijn.

Klik hier voor de fotoreportage van de verkiezing

Theoretische opdracht voor beide categorieën: Kennisquiz. Alle teams kregen een aantal uitheemse producten, waarvan ze zowel de naam als het land van herkomst moesten noteren. Vervolgens stelde Rudolf van Veen alle teams een aantal pittige kennisvragen over producten, kruiden en algemene agf-gerelateerde zaken.
De zilveren appel voor beste uitvoering theoretische opdracht ging naar Eet-Idee Koot, Den Haag.

De zilveren appel voor beste uitvoering theoretische opdracht categorie Ambulante handel ging naar Pieter van Vliet, Rijnsburg. De zilveren appel voor beste uitvoering theoretische opdracht categorie Gevestigde handel ging naar Eet-Idee Koot, Den Haag.

Na de uitreiking van de zilveren appels werd overgegaan tot de prijsuitreiking waar iedereen op had gewacht, wie wordt de Beste groenteman van Nederland 2010.
Voor de categorie ambulante handel werden de prijzen uitgereikt door Henk Achterhuis, Voorzitter Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel (CVAH). Hij maakte de deelnemers erop attent dat er vandaag geen verliezers waren. In Nederland zijn 1400 ambulante groenten en fruit handelaren. Als je zover bent gekomen dat je tot de 3 finalisten behoort, ben je een winnaar. Deze opmerking werd met luid applaus van alle deelnemers ondersteund.

Winnaar van de titel Beste Groenteman van Nederland in de categorie Ambulante Handel is: Het Fruitpaleis uit Alphen a/d Rijn. Tweede in deze categorie werd Pieter van Vliet uit Rijnsburg en derde R.A. van Dalen uit Harderwijk.Voor de categorie gevestigde handel werden de prijzen uitgereikt door Dick Meulblok, Voorzitter AGF Detailhandel Nederland (ADN). Hij prees alle aanwezige deelnemers als ambassadeurs van het groenten- en fruitvak. “Jullie praten nog met de klanten en luisteren naar hun wensen. Dat is ons onderscheidend vermogen. De passie voor het vak en de creativiteit die hier vandaag tentoongespreid is moet een inspiratie zijn voor alle collega’s in Nederland”, aldus Meulblok.

Winnaar van de titel Beste Groenteman van Nederland in de categorie Gevestigde Handel is: Eet-Idee Koot uit Den Haag. Tweede in deze categorie werd Greenshop van Appeven, Valkenburg en derde Marco’s Groente & Fruit (elke dag versss), Julianadorp.

Presentator Rudolf van Veen benadrukte hoe belangrijk AGF in het hele voedingssegment is. Het is het gezondste onderdeel van iedere maaltijd. Eigenlijk zijn jullie allemaal apothekers. Ik hoop dan ook dat er ooit, in navolging van de meestertitel voor patissiers en broodbakkers, een meestertitel voor AGF komt.
Alle deelnemers hadden vonden hun deelname een geweldige ervaring. De extra publiciteit die het voor elk van hen heeft gegenereerd heef zonder meer tot meer bekendheid, meer klanten dus meer omzet in de eigen regio geleid. Vanmorgen vroeg werden de winnaars al geïnterviewd door Chiel Beelen op radio 3 FM en a.s. zondag zijn ze uitgenodigd de uitzending van Life en Cooking met Carlo en Irene op RTL4 bij te wonen.

Klik hier voor de fotoreportage van de verkiezing