Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
geen grote verschuivingen bij telersverenigingen na D-day 1 oktober

Telers blijken dit jaar erg honkvast

Tholen - 1 oktober is voor telers de uiterlijke datum om zich uit te schrijven bij een telersvereniging. Dit jaar lijkt het telerscarrousel niet op volle toeren te draaien en grote verschuivingen van telers tussen de verschillende telersverenigingen zijn dit jaar niet aan de orde. Deels komt dit door de verplichtingen die telers bij GMO-erkende verenigingen hebben. "Maar ook het wisselen van verenigingen heeft het de afgelopen jaren niet gebracht, met al dat geloop schieten we niets op", zo klinken de geluiden uit de markt. Een impressie van een belrondje langs verschillende telersverenigingen.

FrEsteem
"Bij ons zijn de veranderingen niet schokkend. We hebben geen opzeggingen. Wat we in huis hebben, blijft in huis. Wel zijn er enkele telers nog aan het overwegen om zich bij ons aan te sluiten. Daarmee voeren we nog gesprekken", vertelt Cok Ton van FrEsteem.


Versdirect.nl
Areaalsverandering treedt er eigenlijk niet op bij Versdirect.nl. Er zijn nu slechts twee telers die stoppen, maar dat heeft in beide gevallen te maken met bedrijfsbeëindiging. Aan de andere kant heeft een speciale actie, die Versdirect.nl afgelopen zomer opzette om veel telers over de werkwijze en structuur van de telersvereniging te informeren, een gunstig effect gehad. Mark Versluis van Versdirect.nl: "We hebben op dit moment twee nieuwe leden. Ook zitten er nog enkele bedrijven in het verschiet." Versdirect.nl ziet nog voldoende groeimogelijkheden in de afzet en is met name op zoek naar telers van verschillende tomatentypen en komkommers.

Prominent Tomatoes
Prominent Telersvereniging behoudt haar (23) vaste leden, maar ook de vijf tafelleden (50 hectare grove trostomaten) hebben wederom gekozen voor het transactiemodel van coöperatie Coforta, waarbij de verkoop plaatsvindt via Coforta Verkoop BV. Deze vijf teeltbedrijven zijn pas per ingang van het huidige teeltseizoen tafellid van Prominent. "We zijn blij dat deze leden hier weer voor hebben gekozen. Een stukje bundeling maakt het gastlidmaatschap voor beide partijen (lid als tafellid) interessant", zegt directeur Arne van Aalst. "Uiteindelijk hopen we dat dit voorbeeld ook aantrekkelijk zal zijn voor andere niet-Coforta leden."

Komosa
Ook Arno Janssen van Komosa verwacht nagenoeg geen veranderingen, al heeft zijn vereniging de volledige balans nog niet opgemaakt. "Er zijn wat telers, met name kleinere bedrijven, die stoppen, maar per saldo zal in het zuiden het komkommerareaal stabiel blijven."


Fossa Eugenia
"Ook bij ons is alles hetzelfde gebleven. Het komende seizoen beschikken we wederom over dertig telers voor zowel de glas (30 hectare) - als vollegrondsteelt (1500 hectare)", vertelt Ton Holthuijsen van Fossa Eugenia. "Wij zijn niet actief op zoek naar andere telers, maar staan er wel open voor."


Holland Product Marketing
Bij Holland Product Marketing (HPM), dat de directe afzet verzorgt van Hollandse groenten via de deelnemende handelsbedrijven Marni Fruit en Alexport, zijn geen telers afgevallen. "Wel is er een paprikateler binnengehaald en zijn we in vergaande staat van onderhandeling met vier nieuwe telers (1x aubergines, 1x paprika en 2x tomaten)", vertelt Wim van der Burgh.

Best of Four
Best of Four ging eind vorig jaar van start, nadat de verenigingen Tradition, Westveg, Unistar en The Brassica Group zich met grote meerderheid hadden uitgesproken voor de fusie tot één telersvereniging. Het aantal leden telde bij de start ruim 160 telers met een areaal boven de 2000 hectare. "De telers hebben bij ons op 1 juli al moeten aangeven wat ze doen", vertelt voorzitter Jan Oosterom van Best of Four. "Ik heb de cijfers niet compleet paraat, maar de aantallen blijven per saldo ongeveer gelijk. Er zullen er misschien wat bijkomen en afvallen."

ZON fruit&vegetables
ZON fruit&vegetables doet voor het nieuwe jaar geen uitspraken over het aantal leden, omdat dit nog niets zegt, meldt woordvoerder Jos Caubo. "In het verleden is te vaak gebleken dat er in de periode tussen 1 oktober en januari nog leden bijkomen, en bij een uitspraak willen we dat dan wel meenemen."

The Greenery
The Greenery is hetzelfde standpunt toegedaan. "We communiceren pas over het ledenaantal aan het eind van het jaar", zegt Tim Willaert. Ook over de verwachte verhouding tussen de Transactie (T)- of een Preferred Supplierrelatie (P) met de coöperatie, wil de woordvoerder niet veel kwijt. "Maar we verwachten geen grote verschuivingen."

BGB en Paprika NL waren niet bereid een toelichting te geven.