Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Leo Welschen: "Uitbreiding naar glasgroenten zie ik niet snel gebeuren"

Fruithandel staat prijsgegevens af voor nieuw informatiesysteem

Tholen - Afgelopen week is gestart met het vrijgeven van prijsinformatie van appelen en peren onder telers, handel en veilingen. "Dit initiatief is voortgekomen uit het rapport van Berenschot, dat concludeerde dat er meer openheid moest komen over de prijzen. Het betreft informatie over appel- en perenprijzen - per ras en sortering - die de vorige week tot stand zijn gekomen en het is dus geen notering of advies", benadrukt Leo Welschen van Frugi Venta.

Alle coöperatieve afzetorganisaties en acht grote handelsbedrijven dragen gegevens over naar het Duitse bureau AMI, dat ervaring heeft in de verwerking van prijsinfomatie. "NFO en Frugi Venta financieren dit systeem ten behoeve van hun leden. Het is dus geen openbare prijsinformatie. AMI is een volstrekt onafhankelijk bureau en NFO en Frugi Venta hebben geen invloed op de publicatie", vertelt Leo.

Volgens Welschen was er onder de handelsbedrijven een goede bereidheid om mee te werken. Een uitbreiding naar bijvoorbeeld de glasgroenten ziet hij er niet snel van komen. "Hardfruit is een bewaarproduct. Een dagvers product heeft veel meer behoefte aan dagprijzen of prognoses, maar dat is in strijd met de mededingingsregels."