Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gentse instellingen ontwikkelen phytophthora-resistente aardappel

De Universiteit Gent, het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB), de Hogeschool Gent en het Vlaams Instituut voor Landbouw en Visserijonderzoek (ILVO) hebben de handen in elkaar geslagen om een aardappel te ontwikkelen die bestand is tegen Phytophthora infestans oftewel de aardappelziekte.

De aardappelziekte vormt in onze streken al jaren de grootste bedreiging voor de aardappelteelt. Belgische landbouwers moeten steeds grotere inspanningen leveren om de ziekte onder controle te houden. De spuitbeurten kosten hen jaarlijks 55 miljoen euro. Dat is een zesde van de totale waarde van de aardappeloogst.

Door veredeling proberen onderzoekers al jaren aardappelen te ontwikkelen die bestand zijn tegen de aardappelziekte. Dat levert echter niet de gewenste resultaten op. Wetenschappers zijn daarom gestart met de genetische wijziging van aardappelen zodat ze veel resistenter zijn.

De Universiteit Gent, het VIB, de Hogeschool Gent en het ILVO gaan nu uittesten of de genetisch gewijzigde aardappelen in Vlaanderen de aardappelziekte de baas kunnen. Dat zal gebeuren met een tweejarige proef op enkele aardappelvelden. Als de proef succesvol is en de aardappel gecommercialiseerd mag worden, kan dat voor de landbouwers leiden tot een gevoelige daling van het aantal spuitbeurten.

Publicatiedatum: