Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
"Carine De Clercq (Fytolab): “België behoort tot beste leerlingen van de klas"

Residu-analyses garantie voor strenge Flandria-normen

LAVA streeft naar de hoogste kwaliteitsstandaarden voor Flandria-groenten en -fruit. De analyses van Fytolab, een onafhankelijk labo, garanderen de voedselveiligheid van de Flandria-producten. Een recente studiedag bracht verduidelijking over mycotoxines. "Mycotoxines vormen geen probleem voor verse groenten en fruit", beklemtoont dr. ir. Carine De Clercq, general manager van Fytolab.

Unieke vooroogstcontroles

De Europese wetgeving in het kader van de voedselveiligheid wordt steeds strenger. Gewasbeschermingsmiddelen zijn onderhevig aan normeringen inzake gebruikte producten, toegestane residutoleranties en specifieke eisen voor kwaliteitslabels en export (Globalgap, Q&S, …).

Fytolab is een onafhankelijk Belgisch labo, geaccrediteerd volgens de strenge ISO 17025- norm (BELAC). "We werken met een éénduidige Europese normering, maar de klant is koning. De grootdistributie en warenhuisketens kunnen altijd extra eisen stellen. Als teler en veiling moet je daaraan voldoen of je kunt niet leveren. Ook voor de export ligt er een stevige druk op het gebruik van gewasbescherming, denken we maar aan de exporthandel met Rusland", zegt dr. ir. Carine De Clercq, general manager van Fytolab.

"In België geldt een uniek systeem van wettelijk verplichte vooroogstcontrole op bladgroenten geteeld onder glas. Alleen als de resultaten conform de normen blijken, mag de teler zijn product oogsten en in de handel brengen. België is op vlak van residucontroles en voedselveiligheid een goede leerling in de klas", aldus de general manager.

Flandria scoort héél goed

Het Flandria-keurmerk garandeert naast topkwaliteit en versheid ook milieubewuste teelt. De Flandria-teler volgt het productlastenboek nauwgezet op. Alleen wanneer natuurlijke bestrijders ontoereikend zijn, mag hij ook veilige chemische middelen gebruiken. Een residubewakingsplan geeft aan welke residuanalyses moeten gebeuren en hoe vaak.

FYTOLAB voert in opdracht van LAVA residuanalyses op Flandria-groenten en –fruit uit. Het zal dit jaar zo’n 10 à 12.000 analyses verzorgen; zowel stalen van vooroogstanalyses op bladgewassen zoals sla, selder, andijvie als naoogstcontroles op klassieke groenten, (ook vruchtgroenten), zowel onder glas als in open lucht.

De LAVA-veilingen volgen een intensief monitoringsprogramma en controleren héél frequent de Flandria-producten. Stalen voor residuanalyses worden genomen door de inspecteurs van de LAVA-veilingen zelf. "Analyse en staalname is losgekoppeld van elkaar, wat onafhankelijkheid garandeert", benadrukt dr. ir. Carine De Clercq. "We kunnen steeds lagere concentraties meten, zoals door de wetgeving geëist, en ook steeds meer middelen meten. Flandria scoort héél goed. Het aantal overschrijdingen is zeer beperkt in vergelijking met bijvoorbeeld geïmporteerde producten."

Objectief instrument in handelsnegotiaties

Het is van groot belang dat de garantie inzake milieubewuste teelt wordt ondersteund door wetenschappelijke adviezen en door zeer frequente analyses achteraf. Een analytische controle van een staal of partij levert het officieel bewijs dat aan wettelijke eisen inzake residu’s en afzeteisen wordt voldaan.

Daarbij komt dat belangrijke exportlanden, zoals Duitsland, hun eigen voorschriften inzake voedselveiligheid hanteren. Dit betekent dat telers en veilingen naast de Europese wetgeving ook moeten voldoen aan extra-legale eisen van een importeur of warenhuisketen.

"Telers zien het belang van deze controles goed in", bevestigt dr. ir. Carine De Clercq. “Ze beseffen dat gunstige resultaten de kwaliteit van hun producten naar omhoog tilt! Voor het Flandria-keurmerk maken de strenge residucontroles deel uit van de verkoopprocedure. Ze geven een meerwaarde aan het product. De extra-legale eisen die sommige importeurs en de Belgische grootdistributie stellen, leggen nog meer druk op de telers. Onze rapporten vormen zo een belangrijk objectief instrument in verkooponderhandelingen. Onze missie is ook de markt te ondersteunen."

Vragen rond mycotoxines

Mycotoxines zijn een recent verschijnsel in het kader van voedselveiligheid. Het zijn giftige stoffen die door schimmels kunnen worden aangemaakt bij oogstopslag of tijdens het transport, bijvoorbeeld in grote boten. Sommige zijn carcinogeen. Zowel in ons land als op Europees niveau zal onderzoek op termijn meer duidelijkheid moeten brengen over de toxische eigenschappen van mycotoxines en welke behandelingen mogelijk zijn.

"Mycotoxines vormen momenteel vooral een probleem in de landbouw", stelt de general manager van Fytolab. “Het ontstaan heeft veel te maken met bewaaromstandigheden van verse producten en kan wisselen van jaar tot jaar. De ontwikkeling van mycothoxines heb je dus niet in de hand. Omdat er de laatste tijd veel vragen op ons afkwamen, beslisten we om er een studiedag aan te wijden om een en ander te verduidelijken. Hopelijk hebben we ook groente- en fruittelers kunnen geruststellen dat er voor hen momenteel op vlak van mycotoxines geen probleem bestaat.”


Voor meer informatie:
Carine De Clercq, general manager
FYTOLAB cvba
Technologiepark 2/3
B-9052 Zwijnaarde
T +32 (0)9 330 10 10,
info@fytolab.com
www.fytolab.com

Bron: Flandriamail
Publicatiedatum: