Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Voedingscentrum: eet verwerkte groenten om aan aanbevolen hoeveelheid te voldoen

Patricia Schutte, woordvoerder van het Voedingscentrum breekt op de website van het Groenten Fruit Bureau een lans voor verwerkte groenten: "Groenten en fruit zijn gezond, dat staat buiten kijf. Door hun hoge gehalte aan vezels en voedingsstoffen en hun lage energiegehalte kun je er vrijwel onbeperkt van eten."

Helft van de aanbeveling van groenten

Het is erg jammer dat 4 op de 5 Nederlanders de aanbeveling van 200 gram groenten en 2 keer fruit per dag niet halen. Gemiddeld eet men slechts de helft van de aanbeveling. Een van de oorzaken van de te lage groenteconsumptie is dat groenten overwegend bij de warme maaltijd gegeten worden. Dan is 200 gram wel een heel flinke portie. Het is beter om vaker op een dag groenten te eten. Bijvoorbeeld bij de lunch of wat rauwe groenten als tussendoortje. Met de snackgroenten die je steeds meer ziet, kan dat ook gemakkelijk."

Te positieve inschatting

"Een andere oorzaak van de te lage consumptie is dat men de eigen consumptie vaak te positief inschat. Veel mensen hebben het idee dat er wel voldoende groenten op het bord liggen. Dat kan tegenvallen, zeker als er slinkgroenten zoals spinazie en andijvie op het menu staan. Van deze groenten moet je ongeveer 300-400 gram per persoon inkopen en veel mensen kopen veel minder. Wat dat betreft zijn verwerkte groenten een stuk gemakkelijker. De groenten, zoals diepvriesspinazie, zijn al geslonken. Dan is het veel gemakkelijker om de juiste portie in te kopen."

Verwerkte groenten net zo gezond als vers

"Bij het Voedingscentrum vinden we dat verwerkte groenten net zo gezond zijn als verse groenten. Ze bevatten gemiddeld net zoveel voedingsstoffen als vers. Soms zelfs meer, omdat de groenten snel na de oogst worden verwerkt en daardoor blijven de vitamines en mineralen goed behouden. Een uitzondering vormen producten waaraan veel zout of room zijn toegevoegd, zoals spinazie a la crème. Maar voor alle andere producten geldt dat ze de vergelijking met vers goed kunnen doorstaan. Verwerkte groenten zijn ook nog eens gemakkelijk in het gebruik, vaak voordelig en gemakkelijk op voorraad te houden."

Bron: www.groentenfruitbureau.nl 
Publicatiedatum: