Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Donderdag 29 april ‘Intocht’ Texelse asperges in Haarlem

Slow Food is een onafhankelijke organisatie die zich inzet voor lekker, puur en eerlijk eten en dan vooral streekproducten. De Texelse asperge is zo’n streekproduct. Vorig jaar werden de ‘ eerste’ Texelse asperges, door ‘Han de Kroon Horecavers’, leverancier van de Texelse asperges, aangeboden aan de Burgemeester van Haarlem (Hoofdstad van Noord-Holland, dus ook van Texel).

"Met dat streekproduct gaan we volgend jaar ’n feestje maken, mét ons Haarlems Jopen bier", riep Bernt Schneiders direct. Dat was niet tegen dovemansoren gezegd en zo gaat het gebeuren ook. ’s Morgens vroeg gaat de burgemeester van Texel, Francine Giskes, de eerste asperges steken bij het bedrijf van Bert en Meina Keijser op de Ongeren te Texel.



De burgemeester van Haarlem gaat met zijn Lemster Aak samen met de voorzitster van Slow Food Haarlem, Alexandra Besel, de burgemeester van Texel ophalen. Deze heeft de voorzitster van Slow Food Texel, Annette van Ruitenburg en de telers van de asperges, meegenomen en natuurlijk een behoorlijke hoeveelheid van het streekproduct: Texelse Asperges. Eerst wilde hij met

zijn boot naar Texel varen, maar hij had ’s morgens nog andere verplichtingen. Nu komen de Texelaars om 13.45 uur aan, bij de molen de Adriaan en restaurant Zuidam, alwaar tijdens een kleine ceremonie, de zilte asperges worden overgeladen in de boot van Bernt Schneiders. Om 14.00 uur vertrekt de boot, onder de klanken van oude zeemansliedjes, naar het slepershoofd nabij de Waag.

Om 14.30 uur is de aankomst bij ‘de Waag’ , de plek waar in de Middeleeuwen de schepen gelost werden. Daar worden ze ‘gewogen’ en vanaf 15.00 uur kan men er van genieten bij ons Slow Food lid: Restaurant Spaarne 66. Buiten in de voorjaarszon worden lange tafels geplaatst waaraan de burgemeester met zijn gasten en de Haarlemse Slow Food leden plaats kunnen nemen om van deze delicatesse te kunnen genieten.

Haarlems Jopen bier is ruim aanwezig, aspergewijn van de Apostelhoeve, Noord-Hollandse kazen, waaronder diverse Texelse kazen en er is een kraampje van ons Slow Food lid Eric Bulters, groentespecialist, waar u de Texelse asperges kunt kopen. In de kraam van Slow Food Haarlem kunt u informatie krijgen over wat Slow Food doet en wat deze organisatie voor u kan betekenen.

De prijs van deze aspergemaaltijd, aan het water, bedraagt slechts € 19.50 p.p. (excl. drank). Niet Slow Food leden betalen € 24.50 Reserveren bij: info@spaarne66.nl. Na reservering ontvangt u een uitgebreid programma van die dag met het menu. Meer informatie over de diverse onderwerpen zoals Slow Food, de Texelse asperges, de Haarlemse monumenten en de deelnemende bedrijven vindt u in de bijlage. Nog meer informatie nodig: haarlem@slowfood.nl
Publicatiedatum: