Je krijgt deze pop-up te zien omdat dit de eerste keer is dat je onze site bezoekt. Krijg je deze melding altijd te zien dan heb je je cookies uitstaan en zullen die blijven verschijnen.
U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).
Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken. Bedankt!
Je ziet deze popup omdat dit de eerste keer is dat u de site betreed. Als u dit bericht blijft krijgen zet dan alstublieft uw cookies aan
Google herdenkt Isaac Newton’s 367e geboortedag met vallende appels
Vallende appels zorgden voor doorbraak in wetenschap
Tholen - Isaac Newton, een van de belangrijkste namen in de wetenschap, heeft Google geïnspireerd tot een verrassend logo op de startpagina. De faam van Newton begon in 1666 toen hij zag hoe er een appel uit een boom viel en hij inspiratie opdeed voor wat later de wetten van Newton en inzicht van de zwaartekracht of gravitatie zouden opleveren. De mensen hadden ook voor 1600 al vele appels zien vallen, maar Newton zorgde voor een doorbraak waarbij de regels universeel werden en we ook weten dat de maan rond de aarde draait en zorgt voor eb en vloed en dat lichamen met massa elkaar aantrekken.
Hij kon met al die wetten in combinatie de banen van planeten om de zon nauwkeurig narekenen. De empirische wetten voor planeetbanen, die Johannes Kepler al tussen 1609 en 1619 had ontdekt en geformuleerd als de wetten van Kepler, kregen hiermee een theoretische basis. De baan van de komeet van Halley, alsmede de vorm van de staart konden er ook mee worden verklaard.
De getijdenbewegingen kon Newton met dezelfde wetten verklaren, uit de aantrekkingskracht van de maan. De door hem ontwikkelde nieuwe wiskunde, de differentiaalrekening, speelde bij dit alles een instrumentele rol.