Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gratis fruit scoren in plukbos Kardinge

Dagelijks twee ons groente en twee stuks fruit – een leuke leus, maar voor veel mensen komt het er niet van. Voor hen is er hoop, want als alles volgens plan verloopt, kan er volgend najaar gratis fruit worden geoogst in een plukbos in Kardinge. Bart Zwiers, boswachter van Natuurmonumenten en Erik Knollema, initiatiefnemer van het plukbos, vertellen over het plan.

De enthousiaste Beijumer Erik Knollema en de minstens even geestdriftige boswachter Bart Zwiers zien het helemaal voor zich. Jaarlijkse oogstfeesten in Kardinge, wedstrijdjes appeltaart bakken, bewoners die vers fruit eten aan een van de picknicktafels. “Het moet echt een bos worden waar je van fruit kunt genieten en waar mensen weer in contact komen met de natuur”, zegt Zwiers. Wie zich bij een boswachter een wat oudere man met een baard, geitewollen sokken en een bodywarmer met veel zakken voorstelt, kijkt op z’n neus als hij kennismaakt met Zwiers. De omschrijving ‘jonge hond’ is meer van toepassing op deze boswachter. Het enthousiasme spat ervan af als hij vertelt over zijn werk en over de plannen voor het plukbos. “Dit is een mooi voorbeeld dat een gewone burger ook iets kan bereiken”, vertelt hij. “Een paar jaar geleden kwam Erik al met het idee om de vier mijl van Kardinge op te zetten. Dat plan hebben we samen opgepakt en inmiddels maken honderden hardlopers gebruik van deze route. Ik heb er dan ook vertrouwen in dat het plukbos een groot succes zal worden.”

Boomgaard Uilenborg in ere hersteld

In het vorig jaar verschenen Groenstructuurplan van de gemeente Groningen viel het Knollema op dat er wordt gepleit om groen (bomen) te poten bij zogeheten restruimte, bijvoorbeeld langs wegen. “Die nieuwe ringweg schuift straks op richting de wijk”, licht hij toe. “Ik bedacht dat het mooi zou zijn als er op die plek een themabos zou worden gepland. Zo kwam ik op het idee voor een plukbos.” Het plukbos zou fungeren als natuurlijke geluidswal, bomen zouden het fijnstof reduceren en auto’s zouden gedwongen worden om schoner te worden, want wie wil er nou vervuild fruit plukken? De Beijumer wist gebiedsmanager Ruud van Erp van OCSW te enthousiasmeren om het plan in te dienen bij het wijkteam. Financiering zou uit het Lokaal Akkoord kunnen komen. Het wijkteam stemde in met het plan, waarna Knollema de verdere uitwerking op zich nam. Natuurmonumenten, die het gebied in Kardinge beheert, IVN, Milieufederatie Groningen en de Noordelijke Pomologische Vereniging werden erbij betrokken. Maar al snel bleken deze milieukenners geen voorstander van fruitbomen langs een autoweg. Een andere locatie werd gevonden in Kardinge, het gebied tussen de Pitch & Putt en de rand van Beijum.

Al zoekende naar een geschikte plek kwam ook de Uilenborg weer in beeld, het stukje grond tussen het Zilvermeer en de visvijver waar vroeger een boerderij stond (de Uilenborg dus). Het plan is om de boomgaard van de Uilenborg in de oude staat te herstellen en er fruitbomen van oude Groninger rassen neer te zetten.

Oogstfeesten

Eigenlijk kunnen bewoners van Beijum al jaren gratis fruit oogsten, want in veel heerden zijn bij de bouw van de wijk fruitbomen geplant. Blijkens de grote hoeveelheden fruit op de grond onder die bomen, maken maar weinig mensen daar gebruik van. En dat is niet verwonderlijk, want hoeveel mensen weten nu nog waar je een rijpe peer aan kunt herkennen? Boswachter Bart Zwiers wil de oogst in het plukbos dan ook begeleiden. “Omdat veel mensen niet weten hoe ze fruit moeten oogsten, kunnen we beter regelmatig een oogstfeest organiseren.” Knollema vult aan: “Dat is ook een stuk gezelliger natuurlijk. Zo komen mensen uit Beijum en Lewenborg elkaar nog eens tegen. En het biedt mogelijkheden voor natuureducatie aan kinderen.” Zwiers wil er graag zoveel mogelijk organisaties bij betrekken.
“Natuurmonumenten wil de natuur naar de mensen toe brengen. Daarom beheren we sinds acht jaar natuurrecreatiegebied Kardinge. De effecten daarvan zijn nu al zichtbaar, er is op dit moment bijvoorbeeld een broedende ijsvogel en ook zijn er veel jonge weidevogels. Voor mij als boswachter is het een heel nieuwe ervaring dat die weidevogels niet mensenschuw zijn. We willen mensen bewust maken van de natuur en dat lukt het beste als je ze iets te bieden hebt. Daar is het plukbos bij uitstek geschikt voor.” Het plan voorziet in een flink aantal verschillende fruitbomen en -struiken. Er komen hoogstamfruitbomen, maar ook lagere soorten zodat kinderen erbij kunnen. De voorkeur gaat uit naar oude streekgebonden rassen. Picknicktafels maken het mogelijk om het fruit ter plekke op te eten en ondertussen te kunnen genieten van de natuur. Op een groot informatiebord komt te staan welke vruchten en noten in welke periode geoogst kunnen worden, zodat je een indicatie hebt in welke periode er een oogstfeest is. Medio december wordt het plan ingediend. Als alles doorgaat, wordt het bos in het voorjaar geplant en valt er in het najaar van 2010 al een eerste oogst te verwachten.

Bron: Regiokrant
Publicatiedatum: