Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Zelf geteeld fruit laten persen is trend in Duitsland

Tholen - Sappersers profiteren van de trend naar gezonde voeding. Kleine telers en gezinnen brengen de appels in alle soorten en maten in zakken en manden met de auto naar de boerderij van loonperser Gerald Rosenberger in de buurt van Janisroda bij Naumburg. Het aanbod om vruchten van eigen tuin tot sap te persen groeit.

Nu komt het fruit voor 60 tot 65% van particulieren, schat Rosenberger. Net als 100 jaar geleden produceert hij sap zonder toegevoegde suikers, smaakstoffen of additieven. Ongeveer driekwart van de vruchten die worden geleverd zijn appels. Zelfs met kweepeer, peer en vlier komen klanten in de perserij. Ongeveer 2000 ton fruit verwerkt Rosenberger per jaar.

Maar dit keer liggen in de silo slechts half zo veel appels als gewoonlijk, "Wij hebben hier in de regio dit jaar pech. Meestal persen we elke dag, soms 50.000 liter per dag, maar dit jaar draait de pers slechts twee dagen per week", zegt Rosenberger. Veel bomen lieten al onrijpe appels vallen. Een reden kan de koude zijn geweest tijdens de bloei in april.

Meer voedingsbewustzijn van de bevolking heeft ook voordelen voor Matthias Konschak uit Brachstedt. Met drie mobiele persen is hij in het seizoen op weg. "We zijn met 135.000 liter sap in het eerste jaar begonnen. Vorig jaar persten we 350.000 liter, zegt hij. "Er zijn steeds meer mensen die 400 tot 600 liter appelsap in een keer laten persen. Ten eerste zijn er ouderen die het fruit niet willen laten bederven. Ten tweede zijn het klanten die ecologisch gezond vinden.

Publicatiedatum: