Ronald Hoekstra van Smeding Groenten en Fruit (rechts) en Gerben Paauwe van Euro Pool System
“Een simpele rekensom”, noemt Meiberg als belangrijkste reden om volledig over te stappen op de blauwe klapkratten van Euro Pool System. Voorheen gebruikte de Friese groothandelsonderneming de bekende meermalige starre bakken, naast bakken van andere leveranciers en karton. Maar dat was niet erg efficiënt, bleek uit een analyse van Smeding en Euro Pool System. Hoekstra: “Wij leveren aan de 27 filialen van Sligro en zijn daarmee de grootste leverancier van agf-producten van de Nederlandse horeca en groothandel.
Daarnaast hebben we ruim 300 supermarkten van Spar, Golff en EM-TÉ als klant. In totaal gaat het om 5 tot 6 miljoen roulaties per jaar. Bij het ingaande fust hielden wij altijd karton over. Die afvalstroom wilden we elimineren. Ook wilden we besparen op onze logistieke kosten en tegelijk onze service naar de afnemers verhogen. Een hele uitdaging. We kozen voor Euro Pool System als partner, vanwege hun expertise, betrouwbaarheid en Europese netwerk.”
Integrale aanpak
Het plan ontstond 2 jaar geleden, toen Hoekstra – na veel logistieke ervaring te hebben opgedaan bij een grote Nederlandse retailer – de overstap naar Smeding maakte. “Smeding wilde starten met een nieuw orderpick-systeem. Dat was de aanleiding. Zij waste toen nog alle kratten zelf. Euro Pool System stelde voor om de logistiek integraal aan te pakken, waarbij eerst verschillende systeemopties werden doorgerekend. We konden investeren in een nieuwe wasinstallatie, die geschikt zou zijn voor klapkratten, en in uitbreiding van gebouwen met alle toeters en bellen die daarbij horen. We konden dus zelf pooloperator worden met alle bijkomende overheadkosten – denk ook aan extra kantoorpersoneel – of alles uitbesteden aan Euro Pool System en tegelijk kosten besparen en winnen aan flexibiliteit. We kozen voor het laatste.”Stapsgewijze invoering
In oktober 2008 werd begonnen met de uitvoering. Gekozen werd voor een stapsgewijze invoering van de klapkrat, zowel inbound als outbound. Hoekstra: “Al het uitgaande verkeer is nu 100% klapkrat. Over een half jaar willen we ook alle inkomende productstromen overgezet hebben naar klapkratten. Dat laatste kost wat meer tijd, aangezien we vijftig leveranciers moeten overtuigen.Adjunct directeur operations Ronald Hoekstra en controller Jeroen Meiberg van Smeding schatten de besparing op de logistieke kosten op 10%. Gerben Paauwe en Sjaak Stolze van Euro Pool System zijn verantwoordelijk voor een vlekkeloze uitvoering van het megaproject.
Niet alleen onze Nederlandse, maar ook internationale leveranciers. Dat lukt tot nu toe goed, aangezien we het kostenvoordeel met elkaar delen. Klapkratten besparen immers veel ruimte bij opslag en bij transport.”
Maatwerk leveranciers
Euro Pool System adviseerde per leverancier de beste oplossing te kiezen. Een projectmatige aanpak volgde, met op maat gesneden condities. Hoekstra: “De ene leverancier heeft belang bij gewassen fust omdat het goed aansluit bij zijn processen. Bij de ander hoeven de kratten niet na elke roulatie gewassen te worden en kunnen we met een ruilsysteem werken. Dat bleek bij Euro Pool System geen enkel probleem.” Volgens controller Meiberg de juiste aanpak: "Dat op maat snijden van de logistiek, dat levert gewoon geld op.Bij andere leveranciers wordt je vaak gedwongen met standaard contracten te werken. Nu bekijken we per leverancier wat de meest efficiënte aanpak is.”