Geschiedenis
Rabarber staat reeds bijna 5000 jaar in hoog aanzien bij de mens, zij het aanvankelijk niet als groente maar als geneesmiddel. Omstreeks 1600 werd ontdekt dat men de bladstelen kon eten gelijk snijbiet en spinazie. Het duurde echter nog tot 1750 voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Duitsland dateert de teelt als een groentegewas van omstreeks 1850, in Nederland omstreeks 1900.Chinezen hebben waarschijnlijk de plant uit de steppen van Azië gehaald en haar op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Men teelde dit gewas om de wortel, waaruit een krachtig laxeermiddel werd gewonnen. Nog altijd wordt Chinese rabarber voor dit doel (ook in Nederland) geteeld. Rabarber werd in Europa geïntroduceerd door wereldreiziger Marco Polo.
De smaak van rabarber
Vindt u de rabarber te zuur, dan kunt u de smaak bijstellen met suiker of honing, maar ook door het toevoegen van sinaasappelsap of diksap. Ook krijt (bij drogist te koop) kan het oxaalzuur binden en de zure smaak verzachten. Een goede combinatie is rabarber met een kalkrijk melkproduct, bijvoorbeeld kwark, kaas of yoghurt.Rabarbercompote
Ingrediënten: 600 gram rabarber, 35 gram rozijnen en suiker naar smaak. De rabarber in stukjes van 2 cm. Doe de rabarber met een bodempje water in de pan en voeg rozijnen en suiker toe. Kook het ongeveer 3 minuten. Zo blijft de rabarber knapperig.Bron: Bert van Nijen, kwaliteitscontroleur Willem Dijk AGF