Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Geschiedenis en wetenswaardigheden over rabarber

Rabarber is een buitenbeentje onder de groenten omdat hij meestal met suiker wordt gegeten. Rabarber is goed voor het hart en de bloedvaten door het vele appelzuur wat een bloedreinigende werking heeft. In Engeland wordt rabarber veel gebruikt voor vermageringskuren. Rabarber bevat ook veel Calcium, Natrium en Vitamine C. Naast de consumptieve toepassing kent rabarber nog vele andere toepassingen. Het gebruik in de kruidengeneeskunde en de toepassing als schuurmiddel voor potten en pannen, als insecticide of als haarkleurmiddel zijn minder bekend!

Geschiedenis

Rabarber staat reeds bijna 5000 jaar in hoog aanzien bij de mens, zij het aanvankelijk niet als groente maar als geneesmiddel. Omstreeks 1600 werd ontdekt dat men de bladstelen kon eten gelijk snijbiet en spinazie. Het duurde echter nog tot 1750 voordat rabarber als groente een grotere bekendheid kreeg. In Duitsland dateert de teelt als een groentegewas van omstreeks 1850, in Nederland omstreeks 1900.

Chinezen hebben waarschijnlijk de plant uit de steppen van Azië gehaald en haar op de berghellingen van het Chinese Rijk aangeplant. Men teelde dit gewas om de wortel, waaruit een krachtig laxeermiddel werd gewonnen. Nog altijd wordt Chinese rabarber voor dit doel (ook in Nederland) geteeld. Rabarber werd in Europa geïntroduceerd door wereldreiziger Marco Polo.

De smaak van rabarber

Vindt u de rabarber te zuur, dan kunt u de smaak bijstellen met suiker of honing, maar ook door het toevoegen van sinaasappelsap of diksap. Ook krijt (bij drogist te koop) kan het oxaalzuur binden en de zure smaak verzachten. Een goede combinatie is rabarber met een kalkrijk melkproduct, bijvoorbeeld kwark, kaas of yoghurt.

Rabarbercompote

Ingrediënten: 600 gram rabarber, 35 gram rozijnen en suiker naar smaak. De rabarber in stukjes van 2 cm. Doe de rabarber met een bodempje water in de pan en voeg rozijnen en suiker toe. Kook het ongeveer 3 minuten. Zo blijft de rabarber knapperig.

Bron: Bert van Nijen, kwaliteitscontroleur Willem Dijk AGF
Publicatiedatum: