Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Supermarkten mogen contant geld weigeren

Winkeliers zijn niet verplicht is om contant geld als betaalmiddel te accepteren. Zij kunnen met hun klanten overeenkomen welke betaalwijzen geaccepteerd worden. Een cashloze supermarkt zal daarom op het moment dat de klant de winkel betreedt, duidelijk moeten maken dat betalingen in contanten niet geaccepteerd worden. Dat schrijft minister Bos van Financiën aan de Tweede Kamer in een reactie op vragen van Sharon Gesthuizen en Ewout Irrgang van de SP. Zij vroegen de minister om een reactie op het voorstel om vanaf 2014 geen contant geld meer te laten circuleren in supermarkten.

Het stimuleren van het gebruik van elektronische betaalmiddelen ten opzichte van contant geld gebeurt al geruime tijd, stelt Bos. Dat gebeurt onder andere vanuit de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen en vanuit het Maatschappelijk Overleg Betalingsverkeer, waar zowel Financiën, EZ alsook de banken, de Consumentenbond, ouderenorganisaties en de detailhandel zijn vertegenwoordigd. Hierin wordt benadrukt dat contante betalingen veel kosten met zich brengen en elektronische betaalmiddelen vanuit maatschappelijke efficiëntie de voorkeur verdienen.

Extra veiligheid en lager kosten

Het voorstel van het Centraal Bureau Levensmiddelen (CBL) om in supermarkten zoveel mogelijk met gebruikmaking van een debetcard te betalen draagt ook bij aan de veiligheid omdat het supermarkten tot een minder aantrekkelijk doelwit maakt voor overvallers. Daarnaast verlaagt dit de kosten van de winkeliers want beveiligde geldtransporten, het afstorten van geld en beveiligingsmaatregelen in de winkels brengen ook kosten met zich mee. Hiervan kunnen ook consumenten profiteren. Ook maakt het de bestrijding van zwart geld eenvoudiger.

Contant betalen zal mogelijk blijven

Het kabinet is ook voorstander van het bevorderen van betalingen met een debetcard in supermarkten. In de praktijk zal het echter lastig zijn om volledig op debetcardbetalingen over te schakelen. Ondanks het feit dat bijna iedereen in Nederland een betaalrekening met pinpas heeft, zullen er altijd groepen mensen zijn die een voorkeur houden voor contante betalingen. Ongeacht hoe groot de groep mensen precies is, verwacht Bos dat er supermarkten blijven die minimaal één kassa openhouden waar nog met contant geld betaald kan worden. Dit kan ook van pas komen wanneer zich een zeldzame storing aan het netwerk voor elektronisch betalen zou voordoen.

Convenant met banken

De supermarktenbranche houdt op dit moment niet bij wat de effecten zijn van bepaalde projecten om betalen met contant geld te verminderen. Het convenant betalingsverkeer dat onlangs tussen banken en detaillisten is afgesloten staat volgens Bos los van de initiatieven tot cashloos betalen. In de overeenkomst is afgesproken dat het tarief van betalingen met debetcard de komende jaren niet zal stijgen. Het aantal debetcardbetalingen zou wel moeten toenemen en daarom is onder meer afgesproken dat het aantal betaalautomaten bij toonbankinstellingen verder moet toenemen.

Bron: Ministerie van Financiën
Publicatiedatum: