In de Italiaanse provincie Reggio Emilia heeft de coöperatie 'Il Bettolino' 10.000 m² kassen die professioneel en technologisch geavanceerd worden beheerd. Hier worden basilicum en andere aromatische kruiden geproduceerd met behulp van het Floating System-techniek waarna ze aan de groothandelsmarkten worden afgezet. In 2017 werd er 90 ton basilicum geproduceerd.
 

 

"Wij zijn een sociale coöperatie die heeft besloten zich te concentreren op kwaliteit en technologie. Wij zijn een van de weinigen, zo niet de enigen, die basilicum produceren in Emilia Romagna. Voor de verzending wordt de basilicum in trays verpakt. Maar we telen ook andere aromatische kruiden. We hebben zowel biologische als conventionele lijnen en op dit moment wordt biologisch basilicum alleen als potplant verkocht. De certificerende instantie van Coop Italia heeft de certificering voor de basilicum bevestigd en het wordt onder het merk Vivi Verde Bio op de markt gebracht", zegt voorzitter Francesca Benelli.
 

 

"Momenteel telt de coöperatie 27 leden. De teelt is goed voor 80% van de totale omzet in vergelijking met andere activiteiten zoals groen onderhoud. Sinds een aantal jaar zijn we geassocieerd met Agribologna die ons adviseert op het gebied van verschillende productiefasen."
 
"Onze producten zijn van uitstekende kwaliteit en we gebruikten geavanceerde technieken. Daarnaast besteden we veel aandacht aan het milieu via de warmtekrachtkoppelingsinstallatie en net geïntegreerde ongediertebestrijding. De energie voor de kasgeleide systemen en het warme water voor verwarming wordt tegen gereduceerd tarief aangeboden door een overheidsinstantie. We zijn ook ISO 1401 gecertificeerd (milieucertificering) voor de teelt van basilicum in pot en op drijvende steunen en ook wat betreft de verpakking", zegt de voorzitter.
 

 

Het zaaien van de basilicum wordt automatisch uitgevoerd in het bovenste deel van het plateau. Aan het einde van elke productiecyclus worden de plateaus gesteriliseerd en opnieuw gebruikt in overeenstemming met het kwaliteitsbeheersysteem, de omgeving en Haccp ( Hygiënecode).
 
Naast het afzetten van de planten en het verpakken in trays, wordt de door de coöperatie geproduceerde basilicum ook verwerkt als Pesto. Ongeveer 70% van de productie is bestemd voor verpakking in trays, maar enkele jaren geleden is er een samenwerking gestart met een Ligurisch bedrijf voor de productie van Genuese pesto met het merk 'Amici in Campo' Bettolino.
 
Archieffoto
 
De kassen worden verwarmd dankzij de mogelijkheid om het biogas dat wordt geproduceerd door de ontbinding van stedelijk afval terug te winnen en over te brengen naar motoren om duurzame energie te produceren. Deze procedure maakt het mogelijk het verbruik van dieselolie tot een minimum te beperken en zorgt voor een vermindering van het milieu-impact.


Contact:
Cooperativa sociale il Bettolino sc
Via S. Veneria 90/A
42046 Reggiolo (RE)
Tel.: (+39) 0522 650000
Email: presidenza@ilbettolino.it
Web: www.ilbettolino.it