Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Griekenland: grote voorraden en teleurstellende aardappelprijzen

De aardappeloogst van deze herfst begint over ongeveer 20 dagen. De situatie op de aardappelmarkt is echter teleurstellend. Er zijn grote voorraden en de prijzen zijn gedaald tot een zeer laag niveau. De enige oplossing voor de telers is om de oogst op te slaan en te wachten op de betere prijzen en grotere vraag die altijd rond de Kerst worden waargenomen.

De voorzitter van de Ileia Potato Producers Association, Andreas Tsoukalas zei dat de oogst naar verwachting van goede kwaliteit zal zijn. De belangrijkste periode van de oogst begint in december. Er lijken echter geen veranderingen in de marktomstandigheden te zijn. Op dit moment worden aardappelen verkocht voor 13 à 15 cent per kilo en lijkt het aardappelareaal te zijn afgenomen.

"Dit jaar was er een grote oogst aan lente-aardappelen. Dus toen halverwege augustus de oogst startte in de regio Drama, waren er nog voorraden in andere regio's," meldde agronoom Charalambos Georgiades aan AgroTypos.

In Drama maakten de weersomstandigheden het mogelijk om qua hoeveelheid een normale oogst te hebben, maar de aardappelen waren van hoge kwaliteit. Vroege aardappelen kwamen tussen 15 en 20 augustus op de markt. Vanaf het begin leek het erop dat aardappelen dit jaar geen goede prijzen zouden opleveren. Eén variëteit kwam tot 16 à 17 cent per kilo, terwijl andere aardappelen werden verkocht voor 12 cent of zelfs voor minder dan 10 cent. Over het algemeen is de situatie teleurstellend. Aardappeltelers worden gedwongen om tegen dergelijke lage prijzen te verkopen omdat ze natuurlijk onkosten hebben en hun werknemers moeten betalen. Iedereen die opslagmogelijkheden heeft, heeft geluk, omdat de prijzen naar verwachting nog zullen stijgen. Sommige soorten kunnen tot maart worden verkocht.

"Aardappelen worden verkocht voor tussen de 9 en 13 cent per kilo. Vorig jaar hebben we ze verkocht voor tussen de 27 en 30 cent per kilo," aldus Nikos Stephanidis, een teler uit de regio Drama.

Telers uit Messinia, die naar verwachting vanaf begin december gaan poten, zijn ook pessimistisch over de situatie.

Bron: agrotypos.gr
Publicatiedatum: